Ca parte a procesului, Beijingul face publică suma care va fi cheltuită pentru armată în anul respectiv, potrivit publicației NationalInterest.

Anul fiscal chinez se desfășoară de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, însă Beijingul își publică datele bugetului pentru apărare în martie.

Așadar, chinezii au anunțat că bugetul pentru apărare în 2021 va fi de 1,35 trilioane de yuani, o creștere cu 6,8% față de bugetul din 2020.

Acest lucru reflectă importanța extraordinară pe care Partidul Comunist Chinez a acordat-o modernizării și creșterii capacităților Armatei Populare de Eliberare. În ultimul deceniu, bugetul de apărare raportat de Beijing s-a dublat, de la aproximativ 600 de miliarde de yuani în 2011, la 1,35 miliarde de yuani în 2021.

Trebuie menționat însă că acestea sunt doar cifrele raportate, reflectând ceea ce vrea Partidul Comunist Chinez să creadă ceilalți despre bugetul său de apărare, nu o imagine completă și transparentă.

Potrivit cercetării Heritage Foundation, e dificil de conturat imaginea completă a bugetului chinez al apărării și transformarea acestuia în dolari.

Doar o provocare cu care se confruntă analiștii atunci când fac comparații bugetare este că PCC omite în mod obișnuit câteva categorii importante de cheltuieli din bugetul său de apărare.

Acestea sunt considerate părți fundamentale ale bugetului de apărare al celor mai multe alte națiuni, în principal, cheltuielile sale de cercetare și dezvoltare. De asemenea, nu include Poliția Armată a Poporului, o forță estimată a avea între 400.000 și 800.000 de oameni.

În plus, există provocarea inerentă de a înțelege bugetul chinez al apărării în contextul cheltuielilor mondiale: mai exact, convertirea yuanului în dolari.

Unii vor fi tentați să convertească suma respectivă de yuani în dolari folosind un curs de piață și astfel să ajungă la un rezultat de aproape 200 miliarde dolari.

Ratele de schimb pot fi utile pentru a înțelege costul relativ al mărfurilor.

Dar ratele de schimb sunt instrumente slabe pentru a compara achizițiile efectuate în moneda locală fără prea multă presiune de pe o piață globală. Așa cum este cazul pentru majoritatea bunurilor și serviciilor achiziționate din bugetul de apărare al unei țări.

Mai important decât metoda de conversie care aduce mai multă claritate dezbaterii sunt informațiile din bugetul de apărare anunțat. Mesajul trimis lumii de către comuniști este clar: Armata Populară de Eliberare își va continua expansiunea.

Între timp, se speculează că următorul buget al apărării al SUA (2022) va fi menținut la nivelul anului 2021, ceea ce va duce la o pierdere de aproximativ 15 miliarde de dolari a puterii de cumpărare din cauza inflației.