“Daţi-ne apă şi noi vom iriga toate suprafeţele pe care le cultivăm”, a spus Gheorghe Lămureanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor din judeţul Constanţa.

Acesta a arătat că, din 2004 şi până în prezent, pe raza judeţului Constanţa, în nici un an nu s-au irigat mai mult de 1.000 de hectare. “Avem Canalul Dunăre- Marea Neagră dar, de opt ani, nu putem folosi această apă, pentru că energia electrică este prea scumpă, iar specialiştii de la minister care ar trebui să rezolve acesta problemă, tot de opt ani de zile, taie frunză la câini”, a spus Lămureanu.

Prezent la conferinţă, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a recunoscut că preţul energiei este foarte mare şi a anunţat că a constituit un grup de lucru la MADR care să găsească soluţii la această problemă, una dintre aceste soluţii fiind înlăturarea intermediarilor şI negocierea preţului la energie direct cu producătorul. Constantin a reiterat preocuparea MADR pentru reabilitarea sistemului de irigaţii din România, pe de-o parte, prin finalizarea unor proiecte naţionale, cum ar fi Canalul Siret- Bărăgan, şi pe de altă parte, prin realizarea unor proiecte locale, destinate micilor fermieri. Fondurile structurale ar urma să constituie principala sursă de finaţare a acestor proiecte.