Potrivit Digi24, Viorica Dăncilă va fi plecată în SUA în perioada 23-28 septembrie, pentru a se întâlni la New York cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizată de Camera de Comerț Româno-Americană. Conform unor surse guvernamentale, Premierul va avea și o discuție cu vicepreședintele SUA, Mike Pence.

De asemenea, și Președintele Klaus Iohannis se va afla în aceiași perioadă, la New York, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Echipa premierului a făcut tot posibilul în ultima săptămână pentru a obține o întâlnire la nivel înalt, în încercarea de a puncta în campania electorală cu o fotografie care să o valideze drept partener al SUA, au declarat surse oficiale pentru Digi24.ro.

Potrivit anumitor surse, se pare că există posibilitatea ca întrevederea dintre Premierul României și Vicepreședintele SUA să fie aranjată în baza unui contract de lobby. Însă, conform Departamentului de Justiție al SUA, firmele de lobby sunt obligate să declare contractele și sumele cu clienții interni și externi.

 

100.000 de dolari valorează contractul încheiat dintre PSD și compania Madison & Company LLC. Compania de lobby ar fi trebuit să îi asigure întâlniri cu Mike Pence și Paul Ryan, speaker-ul Camerei Reprezentanților din Congresul american, aceste întâlniri urmând să aibă loc ”cât de curând posibil”, potrivit documentului.

Totodată, în cei 100 de mii de dolari intrau și întâlniri cu ”mediul academic” și interviuri în presa americană, cu mențiune specială pentru CNN.

Și Călin Popescu Tăriceanu a plătit pentru servicii de lobby și consultanță în America în valoare de 50 de mii de dolari, respectiv 170 de mii de dolari .