Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că va începe negocierile cu privire la depunerea unei moţiuni de cenzură cu toate formaţiunile politice şi cu toate grupurile parlamentare, cu excepţia grupurilor PSD, iar în acest scop a fost stabilit un calendar de întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni.

„Vom începe negocierile (de luni – n.r.) cu privire la moţiunea de cenzură cu toate formaţiunile politice şi cu toate grupurile parlamentare, cu excepţia grupurilor PSD. Am stabilit un calendar de întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni cu toţi liderii formaţiunilor politice, cu toţi liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi din Senat. În ceea ce ne priveşte, textul moţiunii de cenzură e elaborat de PNL, dar nu vi-l putem prezenta atât timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare. Este vorba de şase alte formaţiuni sau grupuri parlamentare care trebuie să se asocieze PNL în acest demers de dărâmare a Guvernului, vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru a implica toate forţele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere a Guvernului. (…) Vom discuta care sunt condiţiile necesare a fi îndeplinite pentru ca aceste grupuri să se alieze cu noi, să se asocieze în demersul de depunere a moţiunii de cenzură. Eu nu pun nicio condiţie privitoare la asocierea la acest demers”, a spus Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El a adăugat că în cadrul acestor întâlniri se va discuta şi despre acordul propus de USR pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Întrebat dacă PNL o susţine pe Alina Gorghiu pentru poziţia de preşedinte al Senatului, Orban a spus că şi acest subiect, al şefiei Camerei superioare, va fi discutat cu celelalte formaţiuni politice.

„Cu siguranţă, în cadrul discuţiilor pe care le voi purta atât eu, cât şi colegii mei, liderii grupurilor parlamentare, vicepreşedinţii de Cameră şi Senat, vom discuta nu numai despre moţiunea de cenzură, şi despre preşedinţia Senatului, evident, după ce se vacantează această preşedinţie. Ne dorim să susţinem un candidat, nu pot să avansez niciun nume până când nu vom avea discuţiile cu partenerii noştri.