Guvernul Dăncilă spune despre o inițiativă a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu că este ilegală. Cine se așteptat la asta?

Guvernul Dăncilă a transmis că un proiect de lege iniţiat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi totodată ai partidelor ce formează coaliţia de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, proiect care prevede declasificarea automată, de drept, a hotărârii CSAT din 2005 privind combaterea corupţiei, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate în baza acesteia, respectiv a mult discutatelor protocoale secrete de cooperare încheiate de SRI cu Parchetul General, DNA şi alte instituţii din sistemul de justiţie, pentru a se permite astfel revizuire sentinţelor penale bazate pe acestea, ar putea fi neconstituţional, scrie Profit.ro.

Potrivit draftului de act normativ, toate aceste documente vor înceta să producă efecte de orice natură odată cu intrarea în vigoare a legii iniţiate de Dragnea şi Tăriceanu, alături de deputatul PSD Mircea Drăghici. De asemenea, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI va centraliza aceste documente şi le va pune la dispoziţia persoanelor interesate, care vor putea, la cerere, să le studieze nemijlocit şi să solicite copii de pe acestea.