"Dan Bistreanu a ocupat înainte poziţia de director general adjunct tehnic la AFER şi este specialist în instalaţii feroviare", au precizat sursele, subliniind că acesta este numit pe trei luni. 

Fostul director general al AFER Victor Badea a demisionat vineri, 6 octombrie, în urma scandalului declanşat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituţiei, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajaţi ai Autorităţii Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat luni, 2 octombrie, în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare. 

"Nu se poate continua cu asemenea salarii şi o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariaţii AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranţa feroviară va fi afectată prin încetarea activităţii Autorităţii Feroviare", a declarat Alexa Ioneta, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER, transmite Agerpres.

Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii semnate de Victor Badea. Potrivit acesteia, salariile angajaţilor din AFER au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceştia pierzând sume cuprinse între 250 de lei şi 2.000 de lei. 

 Victor Badea, a declarat, pe 3 octombrie că, în urma unui control, Curtea de Conturi a constatat menţinerea ilegal în plată a salariilor aferente perioadei 2015 – 2016 pentru tot personalul Autorităţii Feroviare Române (AFER), după modificarea legislaţiei în domeniu, şi a calculat un prejudiciu de circa două milioane de euro, fapt pentru care a fost obligat prin dispoziţiile executorii ale Curţii să intre în legalitate cu salariile. 

"Am preluat funcţia de director general din aprilie (2017 – n. r.). La două zile după ce am preluat-o, am avut închiderea unui control de la Curtea de Conturi, care a constatat nişte lucruri, printre care cele mai importante două aspecte: menţinerea în plată ilegală a salariilor în perioada 2015-2016 pentru tot personalul AFER, circa 480 – 500 de persoane. Măsura a fost contestată – era dreptul Autorităţii să o conteste – în schimb, la sfârşitul lunii august, s-a primit încheierea de la Curtea de Conturi, care a fost foarte fermă, nu a fost de acord cu contestaţia făcută. Atunci, inevitabil, măsura trebuia pusă în aplicare. După cum ştiţi, toate măsurile Curţii de Conturi sunt executorii din momentul în care ţi se transmite încheierea Curţii de Conturi. Devenind o măsură executorie, a trebuit să intru pe lege", a spus Badea. 

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la micşorarea, în unele cazuri drastică, a salariilor în AFER a fost schimbarea legislaţiei în domeniu, respectiv apariţia Legii 284 a salarizării instituţiilor publice. 

 Curtea de Conturi a aprobat amânarea reducerii salariilor şi recuperarea prejudiciului până la data de 30 iunie 2018.