Dilema PNL. Jocul PSD

Ideea comasării alegerilor din acest an a devenit „o piatră de moară” pe scena politică din România. De ceva vreme, s-a creat o situație complicată din care PNL și PSD au de pierdut, avertizează jurnalistul Dan Andronic.

Potrivit lui, totul a început când social-democrații au venit în interiorul coaliției de guvernare să propună comasarea alegerilor din acest an. PSD aducea vorba despre comasarea alegerilor locale cu al doilea tur al alegerilor prezidențiale. PNL ar fi acceptat ideea sa, dar prefera comasarea alegerilor localelor cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ceea ce nu se mai întâmplase în România, a reamintit celebrul jurnalist. Discuțiile lor au început undeva la începutul lunii decembrie 2023. PNL a spus că este o idee interesantă. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, corect fiind în relația sa cu PSD, a făcut prima declarație în spațiul public, spunând că „s-a discutat în principiu” despre comasarea alegerilor.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

„Lucrurile au mers înainte, cu sămânța aruncată liberalilor”, a punctat jurnalistul Dan Andronic. În prima ședință de guvern din acest an, „s-a aruncat o vorbă” despre comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale„, tot la propunerea PSD.”

Candidatul la prezidențiale al Alianței trebuia să fie Marcel Ciolacu

„Aici ochii liberalilor au sclipit voios. Le surâdea ideea ca aleșii locali să tragă și la căruța listei cu europarlamentari. Aleșilor locali erau mai puțin entuziasmați pentru că ar fi însemnat să transfere voturile venite pe persoană fizică către partid. Dar dacă nu aveau încotro, se adaptau. Numai că PSD a spus că este un întreg pachet de înțelegeri. Iar cea finală le-a căzut greu liberalilor: candidatul la prezidențiale al Alianței trebuia să fie Marcel Ciolacu.

De aici a început jocul abil al PSD. Un joc care ne arată că rămâne o forță politică greu de clintit atunci când are un obiectiv politic. Pentru început, strategii PSD folosesc Digi 24, un post considerat ca fiind de dreapta. Cineva aruncă “bomba” în 18 decembrie 2023, la ora 23.16”, a avertizat jurnalistul.

„Partidul Naţional Liberal doreşte comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, care să fie devansate în luna septembrie, au precizat luni surse politice. Conform surselor citate, aceasta este o variantă în discuţie, nefiind încă agreată în coaliţia de guvernare. Liberalii consideră că aceasta ar fi ”singura variabilă constituţională” de comasare a alegerilor, având în vedere că cele parlamentare nu pot fi mutate. Decizia ar putea să fie luată până în februarie anul viitor, au susţinut sursele menţionate”, scriau, la acea vreme, jurnaliștii de la Digi24.

Capcana PSD

„De ce insist pe aceste amănunte. Pentru cei care nu știu subtilitățile jocului media trebuie precizat că “șopârlele” sunt aruncate la ore târzii în noapte. Ca să fie în afara controlului editorial și să aibă efectul scontat. O știre politică, pe surse, dată de deontologii de la Digi 24, nu putea să nu atragă atenția. Așa că toată presa a luat de bună această variantă și a consacrat ideea că liberalii vor comasarea alegerilor. Nimic despre propunerea PSD.

De aici începe bâlbâiala liberalilor. Luați ca din oală, nici unul dintre ei nu iese să corecteze situația. Dau declarații vagi, vorbind despre fondul problemei, neintuind capcana PSD. Rând pe rând, cele mai importante surse media preiau informațiile “pe surse” difuzate de Digi 24. În câteva zile, se fixează pentru istorie: PNL vrea comasarea localelor cu europarlamentarele, dar PSD se opune.

Întregul zgomot politic continuă de câteva luni bune. Ce a rămas? Pentru omul de pe stradă s-a conturat imaginea unui PSD care nu vrea să ia în calcul manevra politicianistă a liberalilor”, a explicat jurnalistul Dan Andronic într-un articol postat, sâmbătă, de evz.ro.

Comasarea alegerilor ar avantaja partidul politic AUR

Care este substratul nu-l putem știi cu certitudine, a recunoscut Dan Andronic. Totuși, după părerea sa, PSD vrea să-l propună pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președințe al României din partea celor două partide politice. Pentru ca planul său să se materializeze, PNL este nevoit să renunțe la candidatura lui Nicolae Ciucă.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

„Așa a început un joc de presiune asupra PNL, mizându-se pe dorința acestora de a trimite câți mai mulți europarlamentari la Bruxelles. Numai că această strategie va avea un efect pervers!”, susține ferm Dan Andronic.

Potrivit spuselor sale, comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare va da un avantaj AUR, care va face un transfer de voturi de la partid politic la persoană. Pe scurt, PSD și PNL vor trimite mai mulți europarlamentari, dar vor strica echilibrul din consiliile locale și consiliile județene.

Un posibil rezultat final este cel în care PSD va renunța temporar la orice discuție despre candidatul la alegerile prezidențiale „pentru că înțelege că cine rupe Alianța pierde tot!”, crede Dan Andronic.