Previziuni sumbre pentru următoarele luni. Analiștii CFA anunță că Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a scăzut în luna iulie cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte).

Totodată, sursa citată precizează că scăderea se datorează componentei de anticipații a indicatorului. 

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte). Scăderea s-a datorat componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste 72% dintre participanţi anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei înregistra valoarea de 3,94%)”, arată asociaţia.

În același timp, analiștii trag un semnal de alarmă și în legătură cu evoluția cursului de schimb  valutar euro/leu. Mai exact, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni, ccomparativ cu valoarea actuală.

Euro va depăși pragul de 5 lei

Mai exact, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.

Adrian Codirlasu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania precizează că valul patru al pandemiei de coronavirus a avut și el un impact semnificativ.

“Pe fondul prudentei generate de intrarea in valul 4 al pandemiei, indicatorul de incredere macroeconomică a înregistrat o uşoară scădere, prima din ultimele 12 luni. De asemenea, pe fondul majorării ratei inflaţiei, rata anticipată de dobândă de piaţă monetară, ROBOR 3M, implică cel puţin două majorări de dobândă de politică monetară în următoarele 12 luni”, afirmă Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În același timp, 91% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar 85% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani.

De cealaltă parte, peste 63% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor proprietăţilor rezidentiale în următoarele 12 luni, cel mai mare procent de la introducerea acestei întrebări.

În ceea ce privește PIB-ul, analiştii mai estimează o evoluţie, în termeni reali, pentru PIB în acest an de +6,9%. Pe de altă parte, datoria publică ca procent din PIB se estimează că va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%.

”În contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Astfel, peste 87% cunosc pe deplin sau ştiu de existenţa reglementărlior europene privind factorii ESG, 50% oferă suport activ clienţilor în vederea respectării criteriilor ESG iar peste 55% cunosc recomăndarile Autorităţii Bancare Europene către bănci şi firmele de investiţii, cu privire la introducerea factorilor ESG în activitatea de creditare şi investiţii, şi deja au planuri de implementare a acestor recomandări”, arată asociaţia.