Anunț de ultimă oră pentru toți clienții LIDL. Potrivit ultimelor informații, Asociaţia Pro Consumatori a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la demararea unei anchete care să elucideze modul în care două tipuri de ceaiuri cu un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC), notificate de LIDL România pe site-ul ANSVSA, au fost comercializate în reţeaua de supermarketuri.

Mai exact, potrivit sursei citate, este vorba despre două notificări de retragere pentru produsele „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc şi „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“.

”Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă următoarele:

În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc şi „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, pentru motivul depistării în compoziţia acestora a unui conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol.”, a transmis Asociaţia.

Ceaiul poate provoca schimbări de dispoziție

Totodată, sursa citată mai precizează că în ceaiul Mogota a fost depistat un conținut ridicat de THC, care poate provoca schimbări de dispoziție și oboseală. În acest context, clienții sunt rugați să îl returneze.

Produsul poate fi returnat la orice magazin Lidl, iar clienții vor primi banii înapoi fără a mai fi nevoie de prezentarea bonului fiscal.

”În produsul „Mogota Ceai de cânepă 20buc“ al producătorului Mogota d.o.o., s-a depistat un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Consumarea acestui produs poate avea consecinţe nedorite asupra sănătăţii, precum schimbări ale dispoziţiei şi oboseală. Din această cauză, clienţii trebuie să ţină cont de rechemare şi să nu consume produsul. Produsul în cauză, „Mogota Ceai de cânepă 20buc“al producatorului Mogota d.o.o. a fost comercializat în magazinele Lidl România.

Din considerente de protecţie a consumatorului, Lidl România a reacţionat imediat şi a retras acest produs de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal. Retragerea vizează exclusiv produsul „Mogota Ceai de cânepă 20buc“ al producatorului Mogota d.o.o. cu data de valabilitate minimă 31.12.2022.”, se arată în notificarea LIDL.

Amintim faptul că până în prezent nici în România, dar nici în UE nu există dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care sa aibă în compoziţie substanţa THC – tetrahidrocanabinol.

”Precizăm faptul că Δ9 – Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis, iar Cannabis-ul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.”, a transmis reprezentanţii DIICOT.

În același timp, autoritățile din România au mai subliniat faptul că orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale pentru că în ţara noastră nu există limite minime/maxime permise pentru consum.