Lira turcească a atins un minim istoric! Erdogan a demis mai mulți oficiali ai băncii centrale

Presa internațională informează că lira turcească a atins un minim istoric, asta după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale.

Decizia de a-i înlătura a fost făcută după ce președintele Turciei s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii. Decretu prin care îi înlătura din funcții a fost publicat în timpul nopții.

Unul din ei s-a opus reducerii ratei dobânzii

Ugur Namik Kucuk se află printre cei care au fost înlăturați din funcție. Acesta a fost singurul membru al comitetului de politică monetarp al băncii care s-a opus reducerii ratei dobânzii.

În plus, acesta s-a opus politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira. Politica a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Mulți investitori străini și-au retras banii din Turcia

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018.

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă. Investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.