Cutremur de 6 grade în Japonia

Marţi, în jurul orei locale 9:39, s-a produs un cutremur în regiunea insulei Hahajima din Japonia, având o magnitudine de 6 și o intensitate de 4 pe scara seismică niponă cu 7 niveluri.

Potrivit agenției japoneze de meteorologie, citată de Kyodo, seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 50 de kilometri.

În urma seismului, nu au fost raportate riscuri de tsunami, persoane rănite sau pagube materiale majore.

17 cutremure într-o zi

Amintim că pe 13 mai, s-au produs 17 cutremure pe tot globul, cu magnitudini deloc de neglijat. Cel mai puternic dintre acestea, de 6,2 grade, a fost înregistrat în Mexic.

În decursul acelor 24 de ore, s-au înregistrat 17 cutremure cu magnitudinea mai mare de 4 grade pe scara Richter în diverse locuri ale lumii:

  • Republica Dominicană și Chile – 4 grade
  • Japonia și El Salvador – 4,2 grade
  • Kazahstan, China, Argentina și Peru – 4,4 grade
  • Insulele Mariane – 4,5 grade
  • Regiunea Arhipelagului Chagos – 4,6 grade
  • Rusia, Columbia și Etiopia – 4,9 grade

Un seism de 6,4 grade pe scara Richter a trezit oamenii la granița dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a afectat Insulele Solomon, în timp ce Noua Zeelandă și Peninsula Minahassa au fost zguduite de cutremure cu o magnitudine de 5,6 grade. O undă seismică puternică a afectat zona de frontieră dintre Mexic și Guatemala, determinând locuitorii să iasă pe străzi, speriați. Seismul s-a produs puțin înainte de ora 6 dimineața, în apropierea orașului de frontieră cu Mexic, Suchiate. Conform informațiilor furnizate de Serviciul Geologic al Statelor Unite, seismul a avut o magnitudine preliminară de 6,4 și s-a înregistrat la o adâncime de 47 de mile.

Epicentrul a fost situat aproape de orașul de frontieră Suchiate, pe râul cu același nume care delimitează granița dintre cele două țări. Seismul s-a produs în largul coastei Pacificului, la 16 kilometri vest-sud-vest de Brisas Barra de Suchiate, punctul unde râul se varsă în ocean. Potrivit estimărilor preliminare ale Serviciului Geologic al Statelor Unite, magnitudinea cutremurului a fost de 6,4, iar adâncimea epicentrului a fost de 75 de kilometri.

În Mexic, nu au fost raportate imediat pagube semnificative. Însă zonele mai muntoase și mai izolate de-a lungul graniței sunt vulnerabile la alunecări de teren. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.