Vești importante venite din Ungaria. Iarna aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată în Ungaria începând din 1901, după sezonul rece din 2006/2007. Informația a fost furnizată luni de Serviciul Naţional de Meteorologie (OMSZ).

Temperatura medie din lunile de iarnă înregistrată la nivel naţional a fost de 3,1 grade Celsius, cu 2,7 grade Celsius mai călduroasă comparativ cu perioada 1991-2020, a indicat OMSZ.

Temperaturile medii din zonele sudice ale ţării au atins 4 grade Celsius, în timp ce valorile s-au menţinut sub 3 grade Celsius în regiunile înalte din nord şi în sud-est, transmite agenţia MTI.

Cea mai caldă zi de iarnă cu 20,6 grade

Au fost înregistrate în total 14 zile de iarnă cu temperaturi care au coborât sub 0 grade Celsius în cursul nopţii, comparativ cu media de 63 de zile. De asemenea, au fost înregistrate trei zile de iarnă în care temperaturile s-au menţinut sub 0 grade Celsius pe tot parcursul lor, comparativ cu media de 22 de zile.

Cea mai caldă zi de iarnă, cu o maximă de 20,6 grade Celsius, a fost raportată la Bata, în sudul Ungariei, la 21 februarie, în timp ce cea mai rece zi a fost înregistrată la 13 decembrie, când a fost consemnată valoarea de minus 15,3 grade Celsius la Gagybator, în nord.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, potrivit OMSZ, condiţiile din această iarnă au fost mai bune comparativ cu precedentele, cu cantităţi de 1,5 ori mai mari decât de obicei de precipitaţii sub formă de ploaie sau de zăpadă.

Secetă pedologică în România

Vești importante au venit de la ANM și în ceea ce privește România. Potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, vom avea parte de secetă pedologică moderată şi de secetă pedologică puternică şi extremă în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.

Potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 9 martie 2023, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la valori apropiate de optim şi optime în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei.

Pe de altă parte, conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei.