Vremea se va răci brusc în toată România, au spus meteorologii, care anunță ninsori și temperaturi de până la minus 10°C. Un anticiclon va lovi țara noastră în această săptămână, astfel vremea se răcește puternic în toată țara.

Circulația atmosferică la nivel european se va schimba radical în zilele următoare. Câmpul de presiune scăzută din zona centrală a continentului va fi înlocuit de o dorsală anticiclonică, ce va uni Anticiclonul Azorelor cu Anticiclonul Est-European.

Răcirea va fi resimțită mai puternic în estul țării

În trecut, acesta era un tipar clasic de iarnă și era asociat cu o răcire puternică a vremii în Europa, dar și cu ninsori, viscole și perioade de ger în regiunea țării noastre. Până acum, însă, prognozele nu arată impresionant în această privință. Totuși, meteorologii anunță că va fi o răcire puternică față de vremea extrem de călduroasă din ultimele zile, când temperaturile au fost specifice mai degrabă pentru luna aprilie.

Așadar, răcirea va fi resimțită mai puternic în estul țării, unde începând de marți maximele se vor încadra între -2 și 5 grade, valori cu până la 18 grade mai coborâte decât cele înregistrate săptămâna trecută. Conform specialiștilor, nopțile vor deveni mult mai reci, cu temperaturi negative aproape în toată țara. În unele dimineți, minimele vor scădea sub -5 grade în zonele de vale și vor atinge -10 grade în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și vestul Moldovei.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara

În a doua parte a săptămânii ne putem aștepta la unele ninsori, dar este încă prea devreme pentru a preciza care regiuni vor fi afectate sau cât de mult va ninge, a informat meteoradar.ro. În general, vremea se va menține destul de rece până la sfârșitul lunii ianuarie, chiar dacă în multe zone vremea va rămâne, totuși, ușor mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sud-vest a ţării, iar în rest cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile nord-vestice.