Turcia este la un pas de tragedia momentului. Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile. Alte mari orașe  ar putea rămâne fără apă în următoarele luni, scrie The Guardian.

Motivul are legătură cu ploile slabe, care au condus la cea mai gravă secetă din ultimii 10 ani. Istanbul, un mega-oraș cu 17 milioane de locuitori, este la un pas să rămână fără apă, potrivit Camerei inginerilor chimici din Turcia. Primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a anunțat luna aceasta că orașul său mai are apă pentru încă 110 zile în baraje și rezervoare.

Izmir și Bursa, următoarele orașe din Turcia ca mărime, se confruntă și ele cu probleme. Barajele care le alimentează fiind pline până la capacitatea de 36%, respectiv 24%. Fermierii din câmpia Konya și provincia Edirne avertizează că recoltele ar putea fi compromise.

În Turcia se roagă pentru ploaie

Nivelul foarte scăzut de ploi din a doua jumătate a anului 2020, la 50% în noiembrie față de aceeași lună din anul precedent, i-a făcut pe liderii religioși să le ceară lună trecută imamilor și congregațiilor lor să se roage pentru ploaie. Turcia este o țară „stresată din punct de vedere hidrologic”, cu doar 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor în fiecare an. Țara s-a confruntat cu multiple secete grave în ultimii 40 de ani din cauza unui cumul de factori. Este vorba de creșterea populației, industrializarea, extinderea orașelor și schimbările climatice.

„În loc să se concentreze pe măsuri care să mențină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-și extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani”, a declarat Dr. Akgün İlhan. Acesta este un expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul.

„Toată lumea știe că bazinele de apă trebuie menținute, în special pentru aceste episoade de secetă care devin tot mai grave și de lungă durată”, a declarat Dr. Ümit Şahin. El predă politici de mediu și schimbări climatice la nivel global la Universitatea Sabancı din Istanbul.

„Cu toate acestea, în Istanbul, spre exemplu, cele mai importante bazine de apă, ultimele păduri și terenuri agricole, au fost deschise pentru proiecte de dezvoltare urbană, noul aeroport, noul pod peste Bosfor, drumuri de legătură și autostrăzi și proiectul canalului din Istanbul. Aceste politici nu pot rezolva problema secetei în Turcia”.

Primarul din Istanbul caută salvarea

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a declarat, pentru sursa citată, că orașul a primit asigurări că uriașul sistem de baraje Melen va acoperi nevoile de apă ale orașului până în 2070. După câștigarea alegerilor, el a realizat că problemele apărute în timpul construcțiilor vor întârzia proiectul mai mulți ani.

Municipalitatea a cerut acum locuitorilor să încerce să reducă pe cât posibil consumul de apă. Se cere inclusiv să închidă robinetul când se spală pe dinți sau să își instaleze robinete cu debit redus.

„Apa nu trebuia să fie o problemă astăzi dacă barajul funcționa. Dar trebuie să ne gândim și la problemele climatice. Dacă nu plouă în Melen nu putem aduce apă de acolo”, a declarat İmamoğlu.

În Izmir, autoritățile locale se pregătesc împotriva lipsei de apă săpând peste 100 de puțuri noi, reciclând apele uzate și reparând conductele vechi pentru a reduce pierderile.