Marţi seară, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a afirmat dorința de a deschide „o nouă pagină” cu Uniunea Europeană în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, efectuând astfel primul contact la acest nivel după sancțiunile hotărâte săptămâna trecută împotriva țării sale.

Pactul de migrație din 2016, un posibil punct de plecare

„În timp ce Turcia dorește să deschidă o nouă pagină cu UE, unii depun mereu eforturi pentru a provoca crize”, a afirmat el, potrivit unui comunicat al președinției turce.

Făcând apel la „salvarea” relațiilor dintre Turcia și Europa de „acest cerc vicios”, șeful statului turc și-a exprimat dorința de a „reîncepe” să vorbească cu UE „analizând situația în ansamblu” și „pe baza intereselor reciproce”, scriu jurnaliştii La Libre Belgique.

Potrivit preşedintelui Erdogan, pactul de migrație semnat în 2016 între Turcia și Uniunea Europeană ar putea fi un punct de plecare pentru a crea un climat mai „pozitiv”.

Ce nemulţumiri are Europa la adresa Turciei?

În cadrul summitului de la Bruxelles, liderii UE au decis joi să sancționeze acțiunile „ilegale și agresive” ale Turciei în Mediterana împotriva Greciei și Ciprului.

Lucrările de explorare a gazelor efectuate de Turcia în estul Mediteranei, în zonele maritime disputate cu Grecia și Cipru, se aflau în centrul tensiunilor de luni de zile.

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Turciei, pentru achiziționarea de către Ankara a unui sistem rus de apărare antiaeriană, s-au adăugat luni celor decise de Uniunea Europeană.

„Sperăm că Uniunea Europeană poate adopta o atitudine constructivă și de bun-simț față de Turcia”, a spus președintele turc.