Statul de drept nu poate fi protejat prin mijloace care încalcă statul de drept, a susţinut ministrul justiţiei ungar, Judit Varga, într-o conferinţă online desfăşurată marţi, referindu-se la măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Ungariei, transmite MTI.

În intervenţia sa din conferinţa organizată de Fundaţia Szazadveg, Varga a spus că noile măsuri europene privind statul de drept care vizează Ungaria şi Polonia încalcă tratatele UE.

”Și Ungaria a dat dovadă de solidaritate”

Oficialitatea ungară a subliniat că, graţie acordului convenit la 11 decembrie, au fost eliminate riscurile implicate de legarea statului de drept de acordarea fondurilor UE.

Judit Varga a adăugat că, începând din 2015, în Europa Occidentală termenul solidaritate a fost măsurat doar potrivit disponibilităţii unei ţări de a prelua migranţi, ignorându-se însă faptul că diferite ţări europene au tradiţii diferite, iar ţările central-europene au o abordare faţă de migraţie în dezacord cu foştii colonişti.

”Şi Ungaria practică solidaritatea, dar crede că, în loc să se importe probleme, ar trebui oferit ajutor acolo unde este necesar. Programul Hungary Helps serveşte acestui scop”, a declarat ministrul ungar, adăugând că Ungaria a dat dovadă de solidaritate faţă de statele membre din sudul UE prin aprobarea bugetului UE şi a pachetului de redresare post-COVID-19.

Adopțiile de copii – permise doar cuplurilor căsătorite

În context, Ungaria a adoptat o nouă lege care va plasa guvernul de la Budapesta în conflict cu autoritățile europene. Este vorba despre legea care împiedică adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex.

Legea, propusă de guvernul Orban, prevede că doar cuplurile căsătorite pot adopta copii, iar persoanele singure pot face acest lucru doar cu permisiune specială din partea ministrului pentru problemele familiei. Ungaria nu permite căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Totodată, parlamentul de la Budapesta a amendat Constituţia cu noi prevederi, printre care o nouă definiţie a familiei ca uniunea dintre un tată care este un bărbat şi o mamă care este o femeie, redefinire prin care sunt excluse tipurile familiale alternative.

Deşi sunt prevăzute excepţii prin care persoane singure sau membri de familie pot adopta, ‘regula de bază este că doar cuplurile căsătorite pot adopta un copil, ceea ce înseamnă un bărbat şi o femeie care sunt căsătoriţi’, a scris ministrul justiţiei, Judit Varga, în proiectul de lege.

Adopţia de către cupluri de acelaşi sex era posibilă până acum dacă unul din parteneri depunea cerere în calitate de persoană singură.