Procedura anunțată de Danemarca vizează sancționarea statelor membre care încalcă valorile și normele fundamentale ale blocului comunitar, iar Ungaria este acuzată de încălcări în acest sens.

Danemarca pune presiune pe Ungaria pentru a pierde dreptul de vot în UE

Guvernul danez, care deține președinția rotativă a Consiliului UE pentru șase luni, anunță continuarea procedurii prevăzute la articolul 7 și audierile cu privire la Ungaria. Totodată, se ia în calcul restricționarea accesului Budapestei la fondurile europene ca o altă măsură de sancționare. De asemenea, Danemarca susține că este dispusă să analizeze toate opțiunile politice și practice pentru a debloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, ținând cont că Ungaria continuă să blocheze acest proces.

„Încă observăm o încălcare a valorilor fundamentale. Din acest motiv, vom continua procedura prevăzută la articolul 7 și audierile privind Ungaria”, a declarat Marie Bjerre, ministrul danez al Afacerilor Europene, în contextul în care țara sa a preluat, de la 1 iulie, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.

Danemarca harta
SURSA FOTO: Dreamstime

Diplomații europeni notează că o astfel de măsură necesită sprijinul ferm al unor țări importante

În cazul în care UE decide să intensifice sancțiunile, Ungaria ar putea pierde dreptul de a vota în privința unor decizii esențiale, precum extinderea Uniunii și admiterea noilor membri, ceea ce ar elimina posibilitatea exercitării dreptului de veto de către Budapesta. Totuși, diplomații europeni notează că o astfel de măsură necesită sprijinul ferm al unor țări importante, precum Franța și Germania, sprijin care până acum nu a fost asigurat.

„Obiectivul nostru rămâne deschiderea grupului nr. 1 de negociere împreună cu Moldova și Ucraina”, a mai spus Marie Bjerre, ministrul danez al Afacerilor Europene.

Există speculații privind o posibilă decizie a Comisiei Europene de a avansa cu cererea de aderare a Moldovei

Pe de altă parte, există speculații privind o posibilă decizie a Comisiei Europene de a avansa cu cererea de aderare a Moldovei, în contextul blocajului generat de Ungaria în cazul Ucrainei

. Această eventuală separare a celor două cereri este însă considerată controversată și nu este susținută oficial de Danemarca. Obiectivul oficial al președinției daneze este menținerea procesului de negociere simultan pentru ambele țări.