Ungaria se va dota cu sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome (Domul de Fier), menit să protejeze de atacuri cu rachete cu rază scurtă de acţiune şi de artilerie, informează duminică MTI, citând portalul israelian Yedioth Ahronoth, potrivit Agerpres.

Noul sistem va fi produs şi livrat de ELTA Systems Ltd, subsidiară a companiei de stat Israel Aerospace Industries. Tot ELTA a livrat Republicii Cehe acum circa doi ani opt sisteme radar în cadrul unui contract de 125 milioane de dolari, dar actuala tranzacţie va fi probabil mai mare, a menţionat ynet.

Acordul a fost semnat vineri de şeful de Stat major al armatei ungare, Ferenc Korom, primele piese din noile echipamente radar urmând să fie livrate în 2022. Acestea vor înlocui radarele deja învechite din apărarea aeriană a Ungariei, datând din epoca sovietică. Sistemul ELM-2084 poate detecta aeronave care zboară la altitudini scăzute, elicoptere, drone, rachete şi proiectile de artilerie.

ELTA a vândut până acum peste 100 de sisteme radar în valoare de peste 2 miliarde de dolari Canadei, Indiei şi Finlandei, între alte ţări. Israel își activează destul de frecvent sistemul de apărare Iron Dome, când asupra teritoriului israelian sunt lansate rachete din Fâșia Gaza.

Ungaria se pregătește de ce e mai rău

Ungaria este pregătită pentru ce e mai rău. Unul dintre cei mai importanți oameni din Guvernul de la Budapesta a făcut anunțul îngrijorător. Strategia de securitate națională, adoptată în această primăvară, prevede, în interesul garantării siguranței națiunii, crearea condițiilor sistemice, tehnice și umane pentru adoptarea de către Armata Ungară a unor poziții eficiente împotriva războiului hibrid și atacurilor cibernetice.

Armata Ungară este gata pentru a se apăra împotriva războiului hibrid și a atacurilor cibernetice, precum și pentru apărarea fizică împotriva făptașilor și a celor care au comandat săvârșirea faptei, scrie ediția de joi a ziarului ungar „Magyar Nemzet”.

„Armata Ungară depune eforturi imense pentru a fi cu un pas înaintea amenințărilor. Astfel, am înființat un centru pentru operațiuni cibernetice, un laborator cibernetic și o forță aeriană pentru apărarea împotriva atacurilor cibernetice. Toate acestea acoperă capacitatea și necesitatea Armatei Ungare ca să ne putem apăra împotriva războiului hibrid”, spune ministrul apărării, Tibor Benkő, conform hirado.hu.