Declarația a fost făcută marţi, la Ankara, după ce Péter Szijjártó a avut convorbiri cu Mustafa Varank, ministrul turc al industriei şi tehnologiei.

Cu ocazia conferinţei de presă comune, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria este interesată în comerţul liber cinstit, de aceea depune eforturi pentru ca între Uniunea Europeană şi Turcia să ia fiinţă o colaborare economică şi comercială eficientă, cuprinzătoare şi cât mai profundă posibil.

Ministrul ungar a precizat că Turcia este a 18-a economie ca mărime în lume, iar ţara are ca obiectiv clar să ajungă între primii 10 la nivel global. Péter Szijjártó a evidenţiat faptul că, în pofida recesiunii economiei globale, în perioada de până acum a anului, schimburile comerciale între Ungaria şi Turcia nu s-au diminuat, iar la sfârşitul anului cifra lor va depăşi cu mult 3 miliarde de dolari. Ministrul a subliniat că Turcia este un partener important şi din perspectiva stabilităţii şi securităţii energetice a Europei Centrale, permiţând Ungariei să realizeze pe această cale diversificarea şi, implicit, asigurarea şi mai solidă a aprovizionării ţării cu gaz natural.

Apariţia pe piaţa ungară a uneia din băncile cele mai importante ale Turciei

Ungaria construieşte deja o conductă de 15 km care leagă sistemul naţional ungar cu graniţa ungaro-sârbă, astfel începând din octombrie 2021 Ungariei i se va deschide posibilitatea fizică de a cumpăra gaz şi din sud, din zona Mării Caspice, prin intermediul Turciei. Péter Szijjártó a evocat în cursul conferinţei de presă mai multe măsuri menite să sprijine şi să dezvolte relaţiile economice bilaterale. Szijjártó a precizat că Banca Eximbank din Ungaria a creat o linie de credit de 100 milioane dolari pentru finanţarea cooperării între firmele ungare şi turceşti.

Péter Szijjártó a salutat totodată apariţia pe piaţa ungară a uneia din băncile cele mai importante ale Turciei, VakifBank, care îşi deschide o filială în Ungaria. Una din cele mai mari companii de transport aerian de mărfuri din lume, Turkish Airlines Cargo a decis să crească numărul curselor Budapesta-Istanbul de la 3 la 4 pe săptămână şi şi-a mutat centrul est-european în Budapesta – a anunţat ministrul. În încheiere, domnia sa a relatat şi despre numărul autorizaţiilor de transport şi reducerea timpilor de aşteptare a camioanelor, prin care schimburile comerciale bilaterale devin mai previzibile. La sfârşitul conferinţei de presă, Péter Szijjártó şi Mustafa Varank au semnat minuta cele de a 7-a reuniuni a Comisiei Mixte de Cooperare Economică Ungaro-Turce.