Ucraina nu este interesată să poarte o luptă politică cu Ungaria, a declarat, luni, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, portalului de știri RBK-Ukrajina. Ministrul ucrainean de externe a subliniat că Ucraina nu vrea să intre în conflict cu Ungaria din trei motive.

”În primul rând pentru că este o țară vecină importantă în Europa Centrală și suntem și noi parte a acestei regiuni. În al doilea rând, Ungaria este o țară membră a NATO și am dori să cooperăm în condiții normale cu această țară în domeniul privind integrarea euroatlantică. În al treilea rând pentru că este țară membră a Uniunii Europene și poziția sa este, de asemenea, foarte importantă pentru noi”, a subliniat oficialul ucrainean, care a menționat: Relațiile Ucrainei cu Ungaria ”nu pot fi privite exclusiv în prisma acțiunilor unor cetățeni ucraineni care simpatizează cu interesele maghiare”.

Kuleba a mai precizat că ambele părți trebuie să respecte legile și interesele naționale ale fiecăruia.

”Nimeni nu vrea să poarte o luptă politică cu Ungaria. Însă, și Ungaria trebuie să respecte legile și interesele noastre naționale”, a afirmat ministrul ucrainean de externe, care a arătat: ”În jurul minorității maghiare din Ucraina există mai multe conflicte, iar cauza este că ambele țări sunt traumatizate de istoria lor. Ambele părți reacționează foarte sensibil la toate chestiunile prin care istoria intră în prezent, ba mai mult, care vor să determine viitorul.

Există ciocniri de interese

Aceste traume ascunse provoacă ciocniri de interese. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Ungaria s-a comportat cu multă ambiție nu numai în relațiile cu Ucraina, dar și cu multe alte țări și cu întreaga Uniune Europeană”. Ministrul ucrainean de externe a făcut această declarație în urma percheziției efectuate pe 30 noiembrie de Serviciul de Securitate al Ucrainei la sediul mai multor instituții maghiare din Transcarpatia și la locuința președintelui Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), László Brenzovici.

În baza unei hotărâri emise de instanţa din Zaporizhia, din estul Ucrainei, referitoare la un dosar penal deschis anterior sub acuzaţia de separatism, pe parcursul percheziţiilor s-au căutat dovezi ale activităţii care vizează integritatea teritorială a ţării şi schimbarea forţată a graniţelor cu scopul de a crea daune statului.

Cu toate acestea, KMKSZ consideră că aceasta este de fapt o procedură planificată, bazată pe acuzaţii politice false, al cărei scop nu este doar de a face imposibilă activitatea organizaţiilor maghiare, ci şi de a intimida maghiarii şi pe liderii acestora din Transcarpatia. Cu o zi mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat verificări în localitatea Siurte din Transcapatia din cauză că pe 21 noiembrie, la ședința festivă de investire a reprezentanților locali, de naționalitate maghiară, aleși la sfârșitul lunii octombrie, a fost intonat imnul național al Ungariei.

Pe 24 noiembrie, comisarului ministerial, István Grezsa, i s-a interzis intrarea pe teritoriul Ucrainei, pe motiv că Guvernul ungar s-a implicat, la sfârșitul lunii octombrie, în alegerile locale din Ucraina. Comisarul ministerial responsabil pentru dezvoltarea cooperării între județul Szabolcs-Szatmár-Bereg și Transcarpatia, precum și de programul pentru dezvoltarea grădinițelor din Bazinul Carpatic, a fost expulzat pentru trei ani din Ucraina.