Cancelarul german Olaf Scholz, se află vineri în al doilea oraș austriac, Salzburg, pentru a discuta cu omologul său austriac Karl Nehammer despre noile presiuni ale migrației asupra Uniunii Europene.

Sistemul Schengen nu funcționează

Cei doi cancelari au discutat despre controalele la frontieră în cadrul spațiului Schengen, precum și despre modalitățile de limitare a migrației ilegale, potrivit Deutsche Welle.

„Dacă dorim cu adevărat să avem o protecție eficientă a frontierelor externe, atunci trebuie să îi trimitem rapid în țările de origine pe cei care nu au voie să rămână. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să dezvoltăm și să construim relații stabile și durabile cu țările de origine și să creăm perspective.

Austria și Germania merg împreună. Numai dacă vom putea asigura securitatea în UE într-un mod ordonat vom câștiga încrederea oamenilor în proiectul european”, a explicat Nehammer.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut înțelegere pentru controalele la frontiera Austriei cu Germania în timpul întâlnirii cu Karl Nehammer.

„În acest moment, având în vedere cifrele pe care le cunoaștem, acest lucru este indispensabil”, a declarat Scholz.

Germania a prelungit cel mai recent, în luna mai, pentru încă șase luni controalele, care sunt în vigoare din 2015. Viena și-a exprimat nemulțumirea față de această măsură, dar Austria își controlează de asemenea frontierele cu vecinii din sud și din est, o măsură pe care Scholz a subliniat-o în cadrul conferinței de presă.

Amintim că, în aprilie, Austria a declarat că va prelungi controalele la frontierele sale cu Ungaria și Slovenia pentru încă șase luni, începând cu luna mai.

Ambii cancelari au subliniat că este necesar ca UE să găsească o soluție cuprinzătoare pentru a face față numărului tot mai mare de migranți care intră în mod neregulamentar.

Germania continuă să efectueze controale la granița cu Austria

În acest context, guvernul austriac blochează extinderea spațiului Schengen cu frontiere deschise pentru a include Bulgaria și România, membre ale Uniunii Europene, invocând migrația neregulamentară.

„Germania continuă să efectueze controale la granița cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează”, a declarat Nehammer, citat de agenția de presă austriacă APA, înainte de discuțiile cu Scholz.

Germania a instituit controale la frontiera cu Austria din 2015, când zeci de mii de persoane s-au îndreptat spre Europa de Vest prin Balcani.

Viena s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru că a introdus controale staționare la frontiera sa cu Ungaria, parțial ca răspuns la faptul că Budapesta a declarat că va elibera din închisoare mii de traficanți de persoane condamnați.