Așadar, publicația The Economist a clasat Austria printre „idioții utili ai lui Putin”, în contextul în care contractele energetice favorabile Moscovei vor continua să fie în vigoare încă 17 ani. Această țară este plasată pe locul doi după Ungaria în clasament.

De asemenea, revista a dat drept exemplu un scandal pe care cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat să-l mușamalizeze după atacul rusesc asupra Ucrainei.

Karl Nehammer a făcut mai multe anunțuri cu privire la Rusia

Publicația britanică a amintit și de un anunț făcut de Karl Nehammer cu puțin timp înainte de Crăciun. Acesta susținea că Austria și-a redus dependența de gazul rusesc la 20%”.

„Ne-am redus dependența de gazul rusesc de la 80% la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei la 20%”, a declarat Karl Nehammer  cu puțin timp înainte de Crăciun.

Totuși, această scădere s-a datorat încercării lui Vladimir Putin de a șantaja Viena prin închiderea temporară a robinetului de gaze. În momentul de față, cota de gaze rusești este din nou ridicată, fiind de 60%.

„În ciuda tuturor declarațiilor politice, dependența Austriei de gazele naturale nu a scăzut semnificativ de la începutul războiului. Austria nu a făcut încă ceea ce a reușit Germania, adică să reducă importurile de gaze din Rusia de la 55% la zero.

Asta înseamnă că din Germania către Moscova nu mai plătim cu euro sau ruble pentru facturile de gaze. Cu toate acestea, Austria continuă să plătească,”, a declarat Wolfgang Müller de la Institutul de Istoria Europei de Est de la Universitatea din Viena, citat de ARD.

Wolfgang Müller comentează că acest lucru este de două ori „benefic” pentru Vladimir Putin, în contextul în care situația face ca Austria să fie dependentă și predispusă la șantaj. Totodată, specialistul subliniază că Viena „finanțează și casieria militară a unui agresor”.

Țara condusă de Karl Nehammer este criticată de specialistul german

ARD subliniază că cele 7 miliarde de euro ale Austriei către Moscova de la începutul războiului ar putea să nu pară o sumă impresionantă față de profitul total de 390 de miliarde de euro pentru Moscova din exporturile de petrol și gaze în aceeași perioadă. Totuși, Wolfgang Müller estimează că în Austria este vorba de 590 de euro pe cap de locuitor pentru casieria militară a lui Putin.

Analistul subliniază că „agresorul primește mult, iar victima puțin”. Până în momentul de față, Viena a oferit Ucrainei 1 miliard de euro, care nu includ însă ajutorul pentru persoanele care fug din țara atacată și multe alte lucruri.