PNL se prăbușește în sondaje. În aproximativ 600 de zile de guvernare, PNL a pierdut aproape jumătate din intenția de vot, potrivit sondajelor CURS. Liberalii aveau în ianuarie 2020 38%. PSD se afla atunci la 27%.

După zece luni de guvernare, PNL a scăzut în sondaje și PSD a recuperat din procente. Cele două partide au ajuns la aceeași cotă de încredere, aceea de 32% din intenția de vot în octombrie 2020. Ulterior, PSD a întrecut PNL în intenția de vot, poziție pe care și-o păstrează și în acest moment.

Acum, în septembrie 2021, PSD a ajuns la 35%, în timp ce PNL mai are 20% în sondaje.

Scădere dramatică și în sondajul Avangarde

Într-un sondaj Avangarde, a ajuns la 21%. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, liberalii ar fi mult sub PSD, care se situează la 35%.

Conform cercetării, AUR a ajuns la 15%, devansând cu un procent USR PLUS. UDMR e cotat la 5%. Singurul partid care ar mai trece pragul electoral ar fi PMP, formaţiune care a ratat la limită intrarea în Parlament la alegerile din decembrie.

Trebuie amintit că un sondaj publicat în august de Avangarde, menit, printre altele, să măsoare încrederea pe care românii o au în miniştrii cabinetului Cîţu, îl plasează pe premier pe un loc neaşteptat în top. Florin Cîţu a obținut un procent de 6%, potrivit sondajului Avangarde realizat în perioada 20-24 august 2021.

Premierul era urmat în topul încrederii de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor – ambii cu 5%. 4% dintre români au încredere în Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, în timp ce 2% au numit-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Alți 5% dintre cei care au răspuns la sondaj au numit alți miniștri din Guvern, în timp ce 80% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 20-24 august 2021, pe un eșantion de 900 de subiecți. Marja de eroare este de 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%.