Întinsă pe două continente, Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa sau Asia.Cu un activ de peste patru sute de mii de oameni, forțele armate ale Ankarei sunt împărțite în armată, forța aeriană și Marină. Există și un corp de forțe speciale, subordonat direct Statului Major turc. Militarii turci au format un bastion împotriva Pactului de la Varșovia în timpul Războiului Rece, în fața forțelor bulgare, românești, care ar fi putut cuceri strâmtoarea Bosfor.

După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, ajungând de la aproximativ 370.000 la 260.000 de oameni, în timp ce trecea la o forță complet mecanizată. Forțele aeriene turcești reprezintă una dintre cele mai puternice forțe din regiune, cu cele 300 de avioane de luptă F-16. De asemenea, Marina turcă e una dintre cele mai mari din estul Mediteranei, cu ma mult de 12 submarine și o brigadă de infanterie marină.Turcia dezvoltă tancuri, rachete și rachete produse la nivel local și extinde legăturile cu contractanții străini. Acestea sunt cinci dintre cele mai puternice arme ale armatei lui Erdogan.

Racheta de croazieră SOM-J

SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare. Există mai multe versiuni în curs de dezvoltare, dar cea mai avansată este probabil SOM-J, concepută pentru a fi transportată de avioanele F-35 Joint Strike Fighter.SOM-J este alimentată cu turboreactor și zboară la viteze subsonice. Are o rază de acțiune de peste 240 km și un focos exploziv puternic.

Tancul Leopard 2

Este primul tanc de luptă al Turciei, fabricat în Germania. Leopard 2 are o armură matricială compozită avansată. Tancurile Leopard 2A4 au fost cumpărate second-hand din Germania, începând din 2005, fiind livrate în două mari loturi 298 și respectiv 56 de bucăți. Un total de 15 tancuri din al doilea lot sunt utilizate că piese de schimb. Compania turcă Aselsan a dezvoltat pachetul Leopard 2NG pentru tancurile Leopard 2A4 și a produs primul prototip acum 9 ani.

Avionul de luptă F-16

Forța Aeriană Turcă operează una dintre cele mai mari flote F-16, în afara SUA.Avioanele multirol din Turcia sunt înarmate cu rachete AIM-9X Sidewinder și AIM-120 AMRAAM aer-aer, rachete Maverick aer-sol și 12 bombe ghidate cu laser Paveway II. Turcia nu doar zboară cu F-16, ci este una dintre puținele țări care fabrică aeronava.

Submarinele de tip 209/214

Turcia deține 14 submarine de tip 209, având una dintre cele mai mari flote submarine din Marea Mediterană.

Bomba nucleară B61

Turcia nu e un stat cu arme nucleare. Dar Războiul Rece a făcut ca Ankara să devină custodele unui număr mare de arme nucleare tactice americane. Statele Unite stochează aproximativ 90 de bombe nucleare B61 la baza aeriană Incirlik, 50 fiind alocate piloților forțelor aeriene americane și 40 piloților forțelor aeriene turce. Forțele turce nu au acces la ele decât în ​​vreme de război și doar sub îndrumarea și supravegherea personalului SUA.