Liderii PSD nu sunt de acord ca partidul pe care-l reprezintă să susțină un candidat la alegerile prezidențiale, care să nu fie social democrat. Deși Călin Popescu Tăriceanu este cotat cu șanse reale contra lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea își dorește să candideze chiar el pentru fotoliul de la Cotroceni și probabil la finalul anului cele două formațiuni vor merge pe drumuri diferite.

Surse din PSD au dezvăluit pentru Capital că totul se va decide oficial după alegerile europarlamentare, dar că președintele PSD își crează deja în jurul său un pol puternic de susținători cu putere finaciară crescută, atât din interior cât și din exterior. Dragnea ar dori să meargă pe modelul de acum cinci ani, când Victor Ponta a fost anunțat candidat la prezidențiale pe ultima sută de metri, deși îi promisese lui Crin Antonescu ani întregi că îi va fi alături.

Mai mulți lideri PSD, cu notorietate și impact în PSD, ar urma să-i ceară public lui Liviu Dragnea să-și asume candidatura la prezidențiale. Inclusiv Viorica Dăncilă ar fi pe lista celor care ar trebui să aibă o poziție publică în acest sens. La final, Dragnea ar urma să cedeze și să accepte să candideze contra lui Klaus Iohannis pe care este convins că-l poate învinge, deși sondajele arată altceva.

Dosarul pe care-l are Liviu Dragnea atârnă și el greu în ecuație. Acesta reprezintă un instrument de control al celor care doresc să-și impună punctul de vedere în fața liderului PSD și este foarte posibil ca acesta să fie lăsat să candideze. Mai mult de atât, ar putea fi un adversar mai facil pentru Klaus Iohannis decât un alt social democrat cu imagine curată. Pierderea prezidențialelor ar însemna probabil și finalul epocii Dragnea în PSD.

Mai mulți membri PSD au fost testați în sondaje, dar tot Liviu Dragnea s-ar detașa prin notorietate și ar fi dispus să riște candidatura, chiar dacă ar putea însemna și pierderea ulterioară a puterii.