Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut miercuri peste 2%, la minimul ultimelor şapte luni, urmând piaţa de capital din SUA, iar investitorii se aşteaptă la noi scăderi, transmite Reuters.

Trimestrul încheiat la finele lunii iunie ar putea fi cel mai slab pentru indicele japonez de la prăbuşirea Lehman Brothers în 2008.

„Faptul că euro rămâne sub minimul ultimilor nouă ani arată că temerile legate de sistemul financiar european, care păreau încheiate, au reapărut şi determină investitorii să evite asumarea de riscuri”, a afirmat Hiroaki Kuramochi, analist la Tokai Tokyo Securities.

Pe pieţele din Asia euro a rămas la minimul ultimilor opt ani şi jumătate în raport cu yenul, respectiv 107,33 yeni, înregistrat marţi.

Pieţele financiare se confruntă cu presiuni după ce datele prezentate au indicat o scădere a încrederii consumatorilor, iar şomajul a crescut neaşteptat în Japonia.

Indicele N225 a pierdut 2,3%, la 9.354,5 puncte, dar a atins un minim de 9.347,07 puncte pe parcursul şedinţei, cel mai scăzut nivel din decembrie. Indicele Topix, care include mai multe companii, a pierdut 1,7%, la 837,8 puncte.

Pe piaţa din SUA, indicele S&P 500 a coborât la minimul ultimelor opt luni, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia economiei mondiale, inclusiv stabilitatea băncilor europene.

SURSA: Mediafax