Cutremur maxim la Guvern. Primarii se revoltă din nou. Ei nu vor să dea bani pentru organizarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19. În plus, acești primari solicită fonduri de la Ministerul Sănătății.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Ministerului Sănătăţii asigurarea resurselor financiare pentru organizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Cei mai mulți primari sunt supărați pe un proiect Ordonanţei de urgenţă a Guvernului. Potrivit acestuia, fondurile se asigură din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale.

AMR solicită astfel Ministerului Sănătăţii asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare. Ei vor bani şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locaţie.

„Asociaţia Municipiilor din România arată faptul că bugetele administraţiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administraţiilor publice locale vor împiedica administraţiile locale să asigure finanţarea corespunzătoare a altor obligaţii şi servicii legale oferite cetăţenilor. Asociaţia Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susţinerea şi operaţionalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes naţional, de protejare a sănătăţii publice şi extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie”, arată primarii. Ei cer Ministerului Sănătăţii asumare de responsabilităţi. Edilii nu vor doar transfer de atribuţii către administraţia locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.

Acuzațiile aduse de primari

Ministerul Sănătăţii ignoră principiul potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare.

Primarii fac referire la articolul 6 din proiectul Ordonanţei de urgenţă iniţiat de către Ministerul Sănătăţii. Aici se spune că pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se asigura mai multe lucruri din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale. E vorba de organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare. Tot de aici trebuie dați bani pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar.