Este dezastru la ANAF după ce s-a aflat de existența unui proiect de ordonanță de urgență prin care se urmărește desființarea conducerea Direcției Generale Antifraudă din ANAF. În plus, în actul normativ se vorbește despre reorganizarea radicală a instituției.

Proiectul, care a fost făcut public de jurnaliștii de la G4media, prevede dispariția funcțiilor de conducere ale Direcției generale antifraudă (un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, un inspector general antifraudă și inspectori generali adjuncți antifraudă) și transformarea acesteia într-o direcție normală din ANAF.

Totodată, în OUG, mai este inclusă și reducerea numărului de vicepreședinți din ANAF de la 4 la 3 dar și redefinirea atribuțiilor acestora.

Consecințele în cazul adoptării proiectului

Dacă va fi adoptat, proiectul ar duce automat la demiterea actualei șefe a Antifraudei, Carmen Elena Tatu. Aceasta a fost numită în funcție în 2016, în mandatul de premier al lui Dacian Cioloș, și dată afară de premierul Sorin Grindeanu în 2017. A contestat în instanță demiterea și a câștigat procesul, premierul Viorica Dăncilă fiind obligată prin decizia judecătorilor să o repună în funcție în octombrie 2019.

Ce face ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este un organ de specialitate al administrației publice centrale. Instituția fost înființată în 2003 în subordinea Ministerului de Finanțe. ANAF are rolul de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale statului prin colectarea și administrarea eficace și eficientă a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

În cadrul ANAF s-a înființat Direcția generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuții de prevenire și combatere a actelor și faptelor de evaziune și fraudă fiscală și vamală.