Proiectul de lege este așteptat să fie prezentat marți de partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria și condus de Viktor Orban. Acesta ar urma să propună crearea unui nou birou însărcinat cu investigarea activităților care amenință „suveranitatea” Ungariei.

Guvernul lui Viktor Orban a dat puține detalii despre planurile sale

Conducerea Fidesz a indicat însă că noua legislație s-ar putea aplica finanțării externe a partidelor politice și, eventual, a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile pe care le-a acuzat că acționează sub influența Washingtonului și a Bruxelles-ului.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care și-a consolidat vreme de mai bine de un deceniu puterea, extinzând influența partidului său asupra tuturor aspectelor vieții publice, a promovat mult timp ideea că entitățile străine se amestecă în politica ungară și faptul că criticii săi acționează împotriva interesului național, scrie The Guardian.

În 2017, Ungaria a aprobat în mod controversat o lege anti-ONG, despre care guvernul a susținut că a fost concepută pentru a asigura transparența grupurilor care primesc donații din străinătate. Ulterior, Curtea de Justiție a UE a decis că legea a încălcat drepturile maghiarilor.

În ciuda eșecurilor juridice și a criticilor internaționale, premierul Orban a continuat să susțină că criticii săi interni sunt controlați de forțe externe.

„Ei au spus deschis că au dorit o schimbare de guvern în Ungaria. Au folosit toate mijloacele de corupție politică pentru a finanța opoziția maghiară”, a declarat Orban într-un discurs din vara anului trecut.

La o reuniune a partidului din septembrie, premierul s-a plâns în mod specific de finanțarea din străinătate, citând grupuri ale societății civile și mass-media „finanțate de Bruxelles sau prin rețeaua Soros”.

Acum, în timp ce Ungaria intră în campanie electorală înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor municipale de anul viitor, jurnaliștii și grupurile de supraveghere din Ungaria se tem că guvernul ar putea face un nou pas în campania sa de reducere la tăcere a vocilor critice.

Conducerea Telex, una dintre puținele instituții media independente rămase în Ungaria, a emis recent un avertisment public potrivit căruia, „sub pretextul protejării suveranității”, guvernul lui Viktor Orban „a declarat război presei critice”.

Există multă neliniște în privința noii legislații din Ungaria

Susținătorii drepturilor spun că noua legislație face parte dintr-un proces mai amplu prin care Viktor Orban încearcă să își consolideze controlul.

„Ideea autorității de protecție a suveranității se încadrează cu siguranță într-o tendință”, a declarat Stefania Kapronczay, director de strategie la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile. „Acceptarea finanțării din străinătate de către partidele politice este deja în afara legii și există un raționament bun în spatele acestui lucru”, a spus ea.

„Temerea noastră bine întemeiată este că această viitoare legislație se va încadra în fluxul de acțiuni guvernamentale care încearcă să limiteze participarea la viața publică și funcționarea presei libere”, a mai spus ea.

În plus, a precizat ea, există îngrijorarea că proiectul de lege ar putea promova povestea guvernului că orice fel de finanțare străină este împotriva interesului național al Ungariei.

În timp ce experții au subliniat că este imposibil să se evalueze impactul noii legislații până la publicarea textului complet, există deja nervozitate în această privință.

„Aceasta este a mia amenințare juridică împotriva ONG-urilor independente și a mass-mediei independente”, a declarat Gabor Polyak, un profesor maghiar specializat în legislația și politica media.

Dar nu este clar, a adăugat el, dacă „se va naște un alt leu fără dinți” sau dacă Fidesz va adopta o abordare „putinistă”.

„Dacă există într-adevăr o amenințare legală puternică la adresa ajutorului extern, aceasta în esență va fi sfârșitul presei independente și al societății civile”, a remarcat Polyak. „Ceea ce este sigur este că există o neliniște în rândul jurnaliștilor și al civililor”, a explicat el.

Campanie de diversiune lansată de Fidesz?

Unii critici spun că această campanie pentru suveranitate este, în parte, un efort de a distrage atenția alegătorilor. De asemenea, aceștia consideră că biroul în sine, dacă va fi creat, va avea o importanță redusă.

„De obicei, Fidesz începe o campanie de diversiune atunci când vrea să distragă atenția oamenilor de la problemele reale, cum ar fi inflația, starea sistemelor noastre educaționale, de sănătate și de servicii sociale”, a declarat Marton Tompos, membru al parlamentului ungar din partea partidului de opoziție Momentum.

„Dacă guvernul ar vrea cu adevărat să înceapă să ia măsuri drastice în ceea ce privește problemele care pun în pericol suveranitatea Ungariei”, a adăugat el, „ar trebui să înceapă cu propriile lor înțelegeri cu Moscova și Beijing.”