Conflictul pare acum puțin probabil, dar simpla posibilitate a izbucnirii unor violențe evidențiază neputința Occidentului. Secretarul de Stat Antony Blinken a indicat că angajamentul SUA față de Ucraina rămîne„ferm” și că Washington-ul ar putea lua „măsurile adecvate”, dacă Moscova ar iniția ostilitățile, arată 19fortyfive.com.

Nu știe nimeni ce e în mintea lui Vladimir Putin. Cu siguranță, are unele rețineri de ordin moral în ceea ce privește un război, dar trebuie să ne amintim că nici factorii de decizie din SUA nu au crezut că va avea loc invazia Irakului.

Aflat la putere de peste două decenii, guvernul lui Putin a pus în 2014 mâna pe Crimeea, parte istorică Rusiei, iar anexarea, deși ilegală, a fost susținută de majoritatea locuitorilor. De asemenea, Moscova a susținut și continuă să o facă separatismul din Osetia de Sud, Abhazia și din Donbasul ucrainean. Cu toate acestea, guvernul lui Putin nu a reușit să pună mâna pe niciuna dintre ele.

Patru scenarii care trebuie luate în calcul

Cel mai puțin probabilă ar fi o invazie militară completă. Rusia este a doua putere militară a lumii și deține arme nucleare. Ucraina este cea mai mare țară din Europa, în afara Rusiei. Naționalismul este deosebit de puternic în estul Ucraieni, iar ucrainenii au rezistat stăpânirii Moscovei după ce și-au obținut independența, după Primul Război Mondial. O vor face, în mod sigur, și în cazul acestui scenariu.

Posibilă, deși încă puțin probabilă, este o incursiune teritorială limitată. Acapararea doar a „unui” teritoriu ucrainean ar oferi un beneficiu minim Rusiei. Deși acest lucru ar putea evita o angajare militară generală, și mai ales implicarea NATO, agresiunea ar duce, probabil, la izolarea economică și politică internațională a Rusiei. Cea mai plauzibilă acaparare de teritoriu ar fi crearea unui „cap de pod” către Crimeea.

Cel mai probabil, va exista o amenințare cu forța

Un scenariu mai posibil ar putea fi provocările militare limitate, menite să creeze pârghii care ar fi apoi urmate de presiuni pentru anumite concesii politice. Moscova este nemulțumită de administrațiia Zelenski, care, deși s-a angajat să caute pacea cu Rusia, nu are politici diferite de cele ale predecesorului său.

Dar sprijinul aliaților pentru Kiev a rămas constant, chiar dacă apartenența Ucrainei la NATO e încă departe. Indiferent de satisfacția pe care Putin ar avea-o din inițierea unei acțiuni militare, e puțin probabil ca latura sa mai pragmatică să o resimtă.

Cel mai probabil, va exista o amenințare cu forța pentru a evidenția potențialul continuu al acțiunii militare rusești.

Un război la scară largă ar fi un dezastru pentru toți cei implicați

Nici această ultimă opțiune de mai sus nu ar fi una bună. Cu toate acestea, probabilitatea ca actuala criză să rămână una politică, mai degrabă decât să se transforme în una militară, sugerează importanța intensificării opțiunilor diplomatice. Acest lucru necesită regândirea ipotezelor care domină politica actuală a SUA.

Mai mult, Moscova vede Ucraina ca pe un interes vital al său. Mai ales după ce Occidentul a indus în eroare oficialii ruși cu privire la extinderea NATO și a promovat revoluții atât în ​​Georgia, cât și în Ucraina, împotriva guvernelor pro Moscova.

Acum, Washingtonul ar trebui să caute o cale de compromis care să satisfacă preocupările legitime de securitate a Rusiei, maximizând în același timp libertatea de acțiune a Kievului.

Un război la scară largă asupra Ucrainei ar fi un dezastru pentru toți cei implicați: Ucraina, Rusia, Europa și America. Chiar dacă este puțin probabil, spectrul conflictului planează asupra găsirii unei soluții diplomatice a crizei. Cheia oricărei rezolvări ar trebui să fie hotărîrea Washingtonului de a nu se lăsa atras într-un război cu Moscova pentru Kiev.