Cutremur în România! Cercetătorii de la a Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmit că seismul a avut o magnitudine de 3,1.

Trebuie menționat că, de la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe scara Richter.

Cutremur în România

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 81 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău, 102 km nord-est de Ploieşti, 115 km vest de Galaţi, 118 km nord-vest de Brăila şi 153 km nord de Bucureşti, 172 km nord-est de Piteşti, 172 km sud-vest de Iaşi şi 193 km est de Sibiu.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Încă un seism s-a produs recent

Cutremurele par să apară din ce în ce mai des în diferite colțuri ale lumii. După ce un cutremur a lovit Indonezia și Filipine, o altă țară a fost lovită de seism, de data aceasta în Europa.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 pe scara Richter s-a produs joi în Cipru, situată în nord-estul Mării Mediterane, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (CSEM). Seismul, care s-a produs la o adâncime de 60 de kilometri, a avut loc la 16:38 ora locală (14:38 GMT). Epicentrul cutremurului a fost în largul mării, la 42 de kilometri est de Nicosia, capitala Ciprului, în apropiere de oraşul de coastă Larnaca.

Din fericire, nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale considerabile. Parlamentul cipriot se afla în plină dezbatere a bugetului anual în moment producerii cutremurului, iar sesiunea a fost întreruptă. Cutremurul s-a simţit şi în Liban, aflat la 264 de kilometri distanţă de Cipru.

Un alt cutremur s-a produs joi în arhipelagul filipinez

Un cutremur devastator a avut loc joi în sud-estul arhipelagului filipinez. Seismul a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter. Deocamdată autoritățile nu au emis nicio alertă de tsunami. Un cutremur cu magnitudine de  7 grade pe scara Richter a avut loc joi în sud-estul arhipelagului filipinez. Autoritățile nu au informat deocamdată despre producerea de victime sau pagube materiale. De asemenea, nu s-a anunțat nicio alertă de tsunami, relatează EFE.

Seismul s-a produs la o adâncime de 95 de kilometri şi la 210 kilometri sud-est de Pondaguitan, insula Davao, a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume.

Cutremurul a avut loc la ora locală 21:23 (12.23 GMT) în largul mării şi departe de zonele locuite. Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a precizat că nu a emis o alertă privind producerea de valuri uriaşe, dar a subliniat că evaluează informaţiile privind seismul.

Arhipelagul filipinez este situat în aşa numitul “Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90 % din activitatea seismică şi vulcanică a lumii şi unde se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea moderate.