Bursa de Valori Bucureşti -BVB a consemnat joi o creștere pentru toți indicii listați, indicele principal apreciindu-se cu aproape 1%.

În consecință, BVB a închis în creştere şedinţa de joi, cu o valoare a tranzacţiilor de 71,59 de milioane de lei (14,68 milioane de euro).

Bursa de Valori Bucureşti, evoluție pozitivă joi

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,97%, până la valoarea de 10.313,38 puncte, în timp ce BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,96%, iar indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a câştigat 0,91% din valoare.

În acelaşi timp, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o creştere de 0,66%.

De asemenea, indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 1,06%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în urcare cu 0,85%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea cu 7,76 milioane de lei, cele ale Transgaz, care au generat schimburi în valoare de 7,22 milioane de lei, urmate de titlurile BRD, cu 5,94 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Prebet, în creştere cu 7,67%, Zentiva (+5,59%) şi SSIF BRK Financial Group (+4,83%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de titlurile Socep (-9,35%), Bittnet Systems (-2,5%) şi Biofarm (-1,64%).

Finanțarea statului român prin BVB

În context, preşedintele BVB, Radu Hanga, a declarat joi că statul român ar putea continua procesul de finanţare prin intermediul bursei, apelând la resursele disponibile pe piaţa internă.

El a adăugat că indicele BET-TR, care include şi dividendele plătite de companiile listate, a încheiat anul cu o creştere de aproximativ 3 procente.

“Din punct de vedere al evoluţiei pieţei am închis 2020 foarte bine. Indicele BET-TR, care include şi dividendele plătite de companiile listate, a încheiat anul cu o creştere de aproximativ 3 procente.

Anul acesta l-am început din nou cu plus – avem 5% faţă de începutul anului şi tendinţele rămân pozitive.

Bursa de Valori Bucureşti. Dacă ne uităm la dinamica pe care o vedem în sectorul bancar din punct de vedere al creşterii depozitelor şi dacă ne uităm la nivelul scăzut al dobânzilor pe care îl vedem acolo şi care ne aşteptăm să rămână – toate acestea ne creează convingerea că trendul pe care se înscrie acum piaţa de capital va rămâne unul pozitiv”, a susţinut Hanga.