Potrivit Military.com, ”escadrila 495 Luptă, poreclită „Valkyries”, a fost reactivată la baza RAF Lakenheath din Anglia, a anunțat baza aeriană Lakenheath. Va fi prima bază permanentă a acestor aeronave americane în afara Statelor Unite.

”Primele avioane F-35 ale escadrilei sunt programate să sosească la bază până la finele anului și va avea douăzeci și șapte de avioane de luptă și un personal de aproximativ șaizeci de personal, inclusiv piloți. Crearea escadrilei marchează o premieră, fiind pentru prima dată când avioanele americane F-35 sunt staționate permanent în Europa”, a subliniat sursa citată.

Cele mai letale și mai versatile avioane ale epocii moderne

Site-ul Military.com a adăugat că baza RAF Lakenheath a reușit să găzduiască cu succes avioane F-35 și în trecut. Infrastructura sa a fost unul dintre principalele motive pentru care baza a fost selectată acum șase ani pentru a fi noua casă a escadrilei.

Avioanele de luptă F-35, considerate de mulți drept cele mai letale și mai versatile avioane ale epocii moderne, au desfășurate periodic în ultimii ani, în baze europene, pentru diverse misiuni, exerciții și operațiuni de descurajare.

Prezență europeană mai mare

În plus, NATO vizează o prezență și mai mare a avioanelor F-35 pe continentul european. Generalul Tod Wolters, care conduce Comandamentul european al SUA și este comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa, a confirmat la începutul anului că alianța va continua să își dezvolte capacitatea de avioane de luptă F-35 în următorul deceniu.

Potrivit Military.com, „SUA și alți aliați NATO ar putea avea 450 de avioane de luptă F-35 staționate în Europa până în 2030. Marea Britanie, Norvegia, Italia, Țările de Jos și Danemarca au deja cel puțin 49 de avioane F-35 și alte zeci sunt pe drum.