Donald Trump primește o lovitură la care nu s-a așteptat. Potrivit datelor transmise marți de agenția EFE, fostul preşedinte american a ieşit pentru prima dată în ultimii 25 de ani din lista primilor 400 de bogaţi ai lumii, întocmită de revista Forbes.

Mai exact, sursa citată arată că averea magnatului imobiliar american a ajuns să fie estimată în prezent la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, valoare aproximativ egală cu cea din urmă cu opt ani, când Donald Trump era pe poziţia 339 în clasamentul Forbes cu cei mai bogaţi oameni ai planetei.

Totodată, făcând o comparație cu cifrele dinainte de pandemia de coronavirus, se pare că averea lui Trump s-a redus cu aproximativ 600 de milioane de dolari. În acest context, cei de la Forbes spun că scăderea se datorează deciziilor acestuia de a nu-şi diversifica afacerile prin investiţii şi în alte sectoare decât cel imobiliar, în pofida sfaturilor pe care consilierii săi i le-au dat când a devenit preşedinte al SUA în 2016.

De ce a scăzut averea lui Donald Trump 

În același timp, revista Forbes a mai publicat și un grafic cu evoluţia averii lui Trump începând din anul 1996, când aceasta a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere şi l-a plasat în rândul primilor 100 bogaţi din lume.

Fostul lider american a bifat atât suişuri cât şi coborâşuri, însă cu toate acestea, averea sa a rămas constantă din anul 2000 până în 2015, an când a început să scadă, tendinţă care s-a menţinut pe parcursul întregului său mandat prezidenţial încheiat în ianuarie 2021.

În 2016, fostul președinte al SUA a ieşit din lista primilor 200 de bogaţi ai lumii, în 2020 nu mai era nici printre primii 300, iar acum a părăsit şi lista primilor 400.

De menționat este faptul că, până în momentul de față, Donald Trump nu a transmis nicio părere despre declinul afacerilor sale în vreun comunicat, singurul său instrument de adresare către public pe care-l mai are după ce reţelele de socializare Twitter – preferata sa – şi Facebook i-au suspendat conturile.

Amintim faptul că pe lângă devansarea lui Donald Trump, Bill Gates a pierdut și el teren în fața altor miliardari.  Pentru prima dată din 1991, co-fondatorul Microsoft nu mai este numărul 1 sau numărul 2 în top 400 Forbes, care alcătuiește anual un clasament al celor mai bogați oameni din SUA. Deși averea lui Gates a crescut cu 23 de miliarde de dolari, ajungând la o cifră estimată de 134 miliarde, nu a fost suficient ca să-i prindă din urmă pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, pe CEO-ul Tesla, Elon Musk și pe CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.

Averile acestora au atins noi culmi datorită creșterii prețurilor acțiunilor companiilor lor. Gates se află în urma celor trei, aterizând la locul 4.