Legi schimbate peste noapte, șocuri legislative pentru oamenii de afaceri, salarii mai mari, dar și prețuri mai mari. Dezechilibre periculoase în economie și o gaură în buget de miliarde de lei.

Cam așa ar putea fi caracterizat anul 2019 în câteva cuvinte. Iar lucrurile nu se vor îndrepta prea curând. Suntem într-o situație critică, nu ne mai permitem cheltuieli în plus, declara recent premierul Ludovic Orban în fața parlamentarilor.

Anul 2020 ar trebui să fie unul cu corecţii, fără de care răul va fi iminent, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Nu ne mai permitem extravaganțe

”Cifrele pentru luna noiembrie arată că suntem la un alt etaj, din păcate, de la care nu ne mai permitem extravanţe.

2020 ar trebui să fie unul cu corecţii. Dacă ne-am permite tăieri de taxe şi impozite am ajunge cu deficitul pentru 2020 bine peste 5% din PIB, cel pentru 2021 peste 6%. Ar fi puţin spus foarte rău pentru România, uşor uşor ne-am putea confrunta cu probleme în finanţarea deficitului, a balanţei comerciale”, a declarat Daniel Dăianu.

”Este momentul să ne oprim, am avut o corecţie acum 8 – 9 ani de amploare, foarte dureroasă pentru cetăţeni, când am fost nevoiţi să recurgem la tăieri de salarii, TVA a fost crescut de la 19% la 24%, situaţie care atunci nu putea fi atunci evitată”, a adăugat el.

Răul este iminent

”Diferenţa acum e că suntem în situaţia să putem evita aşa ceva, dacă va exista o anume solidaritate care să treacă de partizanatul politicianistic.

Răul este iminent dacă nu luăm decizii înţelepte.

Românii s-au dat cu capul de perete acum 8 – 9 ani, nu trebuie să repetăm acea experienţă”, avertizează președintele Consiliului Fiscal.

”Ludovic Orban, e bine că a spus că nu ne mai permitem cheltuieli, a fost foarte ferm privind aceste iniţiative, unele promovate de colegi ai săi, oameni care nu înţeleg că tăieri de taxe şi impozite provoacă gol la buget care trebuie acoperit.

Salariile si pensiile au crescut şi pentru că veniturile sunt mici, dar responsabilii trebuie să explice oamenilor că ai nevoie şi de o forţă a bugetului care să permită asta”, a explicat Daniel Dăianu.

Două Românii

El a arătat că una din marile probleme ale economiei este dată şi de faptul că nu toţi românii declară averile sau toate veniturile câştigate.

A cere declararea averilor nu înseamnă a fi comunist, a spus Dăianu.

”Există o Românie bună în care se poate trăi decent, dar şi o Românie rea. Cred că în balanţă cântăreşte mai mult prima”, a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.

Referitor la pericolul unei recesiuni în România, el a explicat că se va produce dacă vom avea recesiune în spaţiul european.