„Iau foarte în serios acest lucru”, a declarat Ursula von der Leyen într-un răspuns scris la o întrebare a eurodeputatului german ecologist Sven Giegold, care, duminică, a postat această scrisoare pe contul său de Twitter.

Se rupe UE?!

„În prezent, Comisia este pe punctul de a analiza foarte amănunţit hotărârea de peste o sută de pagini a Curții Constituționale federale germane” și „pe baza concluziilor, vom examina posibilele etape următoare, mergând până la o procedură de încălcare a tratatelor europene”, scrie președinta executivului european.

Deoarece instanța supremă germană, într-o hotărâre care a făcut vâlvă săptămâna trecută, a criticat atât politica de ajutor a Băncii Centrale Europene pentru zona euro, prin răscumpărarea masivă a datoriei publice, cât și o hotărâre a Curții Europene de Justiție care validează acțiunea institutului monetar.

Judecătorii constituționali germani au dat un ultimatum de trei luni BCE pentru a demonstra că politica sa de sprijin economic are mai multe avantaje decât dezavantaje.

„Vă pot garanta: politica monetară în Uniune este o competență exclusivă, dreptul european are prioritate asupra dreptului național”, a răspuns doamna von der Leyen, care, înainte de a merge la Bruxelles, era ministrul german al Apărării.

Acest „război al judecătorilor” a dat apă la moară euroscepticilor, care militează pentru întâietatea naţională în faţa supranaționalului în cadrul UE.

Hotărârea germană nu a trecut neobservată, în special în țări precum Ungaria sau Polonia, care au avut probleme cu Comisia și cu justiția europeană din cauza restricțiilor privind statul de drept pentru care sunt acuzați la ei acasă.
Șeful guvernului polonez a salutat decizia instanței supreme germane ca fiind „una dintre cele mai importante hotărâri din istoria Uniunii Europene”, într-un editorial publicat duminică de cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

Pentru prima dată „la fel de clar”, judecătorii au subliniat că statelor membre le revine misiunea de a stabili „unde se află limitele instituțiilor UE” și invers, a spus Mateusz Morawiecki.

Curtea Europeană de Justiție are cu siguranță „prerogative foarte importante”, dar numai „în domeniile fixate de deciziile statelor”, a adăugat el, condamnând încercările justiţiei europene de a căuta să-și extindă domeniul de competență, încercări care, în ochii săi, sunt „periculoase pentru statul de drept”.