Pământul se cutremură! Un seism puternic a lovit principala insulă a arhipelagului Filipine

Seismul cu magnitudine de 5,7 a fost înregistrat la o adâncime de 98 de kilometri, în largul provinciei Batangas de pe Insula Luzon, la ora locală 01.12 (duminică, 17.12 GMT), informează Institutul american pentru studii geologice (USGS).

În acest context, locuitorii din Manila, capitala ţării, au fost treziţi de mişcarea telurică, conform celor scrise de afp.com

Avertisment cu privire la posibile daune şi replici

De asemenea, agenţia seismologică din Filipine a avertizat cu privire la posibile daune şi replici. Simultan, autorităţile au indicat că în momentul de față nu au fost informate cu privire la eventuale pagube materiale.

„A fost cu adevărat puternic. Până în prezent, nu există incidente legate de cutremur”, a povestit Jose Clyde Yayong, un responsabil din sistemul de gestionare a dezastrelor din oraşul Tagaytay, în provincia învecinată Cavite.

Totodată, Leonardo Tristan, un agent de gestionare a catastrofelor din oraşul Looc, pe Insula Mindoro, la sud de Luzon, a declarat că forţa seismului a făcut ca mulţi locuitori să iasă fugind din casele lor. Amintim că Filipinele sunt situate pe „Cercul de Foc” al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure de pământ frecvente iar activitatea vulcanică este crescută.

Un alt cutremur puternic a avut loc în Filipine

Anterior, Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie a anunțat că în cursul zilei de 27 august s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,6 în provincia Sarangani de pe insula Mindanao, în sudul arhipelagului Filipine, relatează Xinhua.

Institutul a mai subliniat faptul că seismul a avut loc la ora locală 18:22, la o distanţă de 28 de kilometri sud-est de localitatea Glan, la o adâncime de 63 de kilometri. În ceea ce privește bilanțul, potrivit sursei citate, cutremurul, de origine tectonică, nu a provocat pagube, el fiind resimțit în localităţile General Santos, Kidapawan, Koronadal şi Zamboanga de pe insula Mindanao.