Supraviețuitorii cu locuințe distruse de un cutremur similar sau mai puternic decât cel din 1977 ar suferi consecințe dezastruoase. În schimb, cetățenii români care și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor naturale vor primi compensații de la PAID, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

PAID are resursele necesare pentru a compensa toți proprietarii care au luat măsuri de precauție și și-au asigurat locuințele.

În luna februarie, PAID a majorat valoarea programului de reasigurare pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren la 1,2 miliarde de euro.

Acesta reprezintă cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est.

În România, numai 9,7 milioane de locuințe erau asigurate

Doar una din cinci locuințe este asigurată împotriva dezastrelor.

Din cauza sumelor semnificative necesare pentru despăgubiri în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a implementat un program de reasigurare. Scopul acestuia este de a asigura disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acoperi pagubele majore și a compensa proprietarii afectați.

Programul de reasigurare, a cărui capacitate a fost crescută la 1,2 miliarde de euro începând cu 15 februarie a acestui an, este susținut de peste 50 de companii importante de reasigurare din întreaga lume.

„În cazul unui cutremur devastator, niciodată nu vor fi de ajuns banii adunați de la populație, cei 130 de lei, pentru că ne-ar trebui 700 de ani ca să adunăm sumele necesare. Pentru asta există programul de reasigurare.

Adică, așa cum cetățenii se asigură la noi, tot așa noi ne asigurăm, mai departe, la peste 50 de societăți internaționale de reasigurare, ca să avem în orice moment bani să despăgubim pe toți cei care au locuința asigurată”, a explicat directorul general adjunct al PAID, Cosmin Tudor.

La rândul său, Răzvan Constantin, directorul de reasigurare PAID a declarat:

„Noi avem cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1,2 miliarde euro. O asemenea sumă nu se strânge ușor, iar pentru aceasta lucrăm cu peste 50 de reasigurători cu o reputație foarte bună, aleși cu grijă și care, prin puterea lor financiară, asigură disponibilitățile bănești necesare în cazul unui eveniment major.

Toate acestea sunt posibile pentru că PAID beneficiază de o reputație internațională excelentă”.

Bucuresti locuinte
Locuințe / Sursa: Dreamstime

Ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur major?

În situația unui cutremur major, cei care nu și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor vor întâmpina dificultăți. Fără economii sau alte surse de finanțare, acești proprietari nu vor putea repara casele afectate.

„PAID efectuează periodic estimări privind despăgubirile maxime ce trebuie plătite în cazul unui cutremur precum cel din 77 sau chiar mai mare. Estimările au la bază calcule științifice efectuate cu aplicații internaționale pentru riscuri catastrofice.

Aceste aplicații folosesc date precum localizarea proprietății, regimul de înălțime, tipul și anul construcției. În urma acestor calcule a rezultat o sumă de 1,2 miliarde de euro”, a spus Adela Mihaluca, manager departament actuariat PAID.

În România, doar 21% dintre proprietari și-au asigurat locuințele, în timp ce media europeană este de 65%.

Proprietarii de apartamente sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a locuinței

Proprietarii de apartamente și altele sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a locuinței, conform legii 243/2013.

Această poliță este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Totodată, poate fi emisă și de către societățile de asigurare autorizate.

Este important să menționăm că, în cazul unei locuințe care face obiectul unui contract de leasing financiar, este responsabilitatea locatorului să încheie contractul de asigurare obligatorie pentru locuință. Mai multe puteți citi aici.