Opt din zece șoferi (81%) își doresc să fie informați cu privire la valoarea despăgubirii pe care o primesc în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere și sunt despăgubiți de polița RCA a vinovatului. Aceasta este concluzia care se desprinde din cel mai recent studiu realizat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. El a fost făcut la cererea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asigurătorii au efectuat plăți record pentru despăgubirile rezultate din polițele RCA în cursul anului trecut.

Plăți record pentru despăgubirile rezultate din polițele RCA

Acestea au totalizat 4,2 miliarde de lei. Această sumă este completată de rezerve în valoare de 2,3 miliarde de lei pentru daunele avizate (RBNS). În plus, o sumă de 2,35 miliarde de lei a fost alocată pentru daunele neavizate (IBNR).

„Reamintim că, în România, la fiecare 80 de secunde are loc un accident rutier. Pentru fiecare, asigurătorii plătesc în medie 10.750 lei, rezultând despăgubiri totale de peste 2 milioane euro în fiecare zi calendaristică. Acelaşi studiu relevă faptul că şoferii români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe. Dorinţa de a avea un plus de transparenţă pe zona de despăgubiri ar putea veni şi ca urmare a diferenţelor dintre preţurile practicate de diferitele tipuri de unităţi reparatoare în raport cu companiile de asigurare RCA”, spune UNSAR, într-un comunicat.

Aspecte îngrijorătoare sesizate de companiile membre UNSAR

Astfel, analiza datelor colectate în perioada 2018-2022, furnizate de companiile membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au închis și s-au plătit (excluzând dosarele care încă se află în rezervă, adică cele care urmează să fie finalizate), dezvăluie anumite aspecte îngrijorătoare.

În practică, pentru service-urile independente care nu au un acord de decontare a plăților de reparații cu asigurătorii, valoarea medie a despăgubirii acordate pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare decât valoarea despăgubirii acordate pentru reparațiile efectuate de service-urile acreditate ale producătorilor auto. E vorba de 9.604 lei comparativ cu 7.580 lei. Ea este de două ori mai mare decât suma acordată pentru reparațiile efectuate de service-urile care au un acord cu asigurătorii. Excepție, fac producătorii auto (4.921 lei).

„Astfel de diferenţe în ceea ce priveşte despăgubirea medie plătită către diferitele tipuri de service nu sunt în favoarea şoferilor, în condiţiile în care toate unităţile reparatoare funcţionează îndeplinind aceleaşi cerinţe legale”, se subliniază în comunicat.

UNSAR include 22 de companii de asigurări și reasigurări

Fondată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de asigurări și reasigurări. Acestea dețin aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Misiunea UNSAR este să apere și să reprezinte interesele asigurătorilor și reasigurătorilor din România. Uniunea contribuie la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor. Ea promovează activitatea de asigurări în țară și dezvoltarea durabilă a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asigurările reprezintă un sector cheie al economiei românești. Acestea contribuie semnificativ la dezvoltarea acesteia. Membrii UNSAR din România plătesc despăgubiri în valoare de aproximativ 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.