Coliva a fost utilizată încă de pe vremea tracilor

În prezent, coliva este atribuită doar pomenilor, potrivit obiceiurilor creștine. Aceasta a apărut cu mult înainte, ea fiind folosită încă de pe vremea tracilor.

La vremea respectivă, traci o foloseau și ca aliment profan. Ideea de bază constă în credința că pământul este o sursă fundamentală de viață și fertilitate, fiind considerat purtătorul vieții și al potențialului de creștere al semințelor. Grâul, ca principală cultură, era asociat cu divinitatea și reprezenta un simbol al acestei legături sacre între om și natură.

Relația între colivă și ritualul funerar se bazează pe ideea că moartea nu trebuie percepută ca un sfârșit definitiv. Grâul folosit în fabricarea colivei simboliza puterea fertilizatoare și perpetuarea vieții a pământului.

Colivă
Colivă/SURSA FOTO: Dreamstime

Rețeta de colivă a suferit schimbări

Deși își are rădăcinile în tradițiile păgâne, coliva a fost adoptată de comunitatea creștină. Contrar percepției comune, acest preparat nu este rezervat exclusiv evenimentelor triste, ci este apreciat și ca un desert cu adevărat delicios.

De-a lungul istoriei, rețeta tradițională a colivei a cunoscut diverse modificări. Inițial, aceasta consta în grâu fiert, mere și nuci.

În timp, mierea a fost înlocuită cu zahăr, iar rețeta colivei a fost îmbogățită cu adăugarea unor noi ingrediente, cum ar fi:

  • cacao
  • cocos
  • scorțișoară
  • stafide
  • și bomboane decorative

În unele țări, se adaugă chiar și alte tipuri de cereale.

colivă, doliu, deces
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ingredientul secret pentru o colivă delicioasă

Există diverse modalități de a pregăti coliva, iar una dintre aceste rețete ascunde un ingredient care îi conferă un gust excepțional și o aromă captivantă ce te va cuceri încă de la prima înghițitură.

Ingrediente

Pentru aceasta vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de arpacaş (se poate folosi şi grâu pisat)
  • 2 ceşti de stafide
  • 2 căni de nucă rasă
  • 2 ceşti cu miere
  • o linguriţă de scorțișoară
  • coaja de la o lămâie şi de la o portocală
  • 500 de grame de zahăr
  • o fiolă de esență de vanilie
  • o esență de rom
  • o linguriță de sare
  • pesmet
  • cacao
  • bomboane colorate
  • miez de nucă

Mod de preparare

Pentru a pregăti o colivă savuroasă, arpacașul este spălat de nouă ori în apă rece. Stafidele sunt înmuiate în apă cu rom, iar grâul este fiert în doi litri de apă până când bobul devine moale.

După ce este gata, se înlătură de pe foc și se lasă să se răcească, fiind acoperită cu un prosop umed.

În ziua următoare, se pune din nou la fiert, adăugându-se sare, nucă rasă, coajă de lămâie, stafide și miere. Amestecul se fierbe puțin, după care se lasă să se răcească.

Se aranjează frumos pe un platou și se decorează în funcție de preferințe.