”S-a demonstrat că pudra de cacao îmbunătățește fluxul de sânge către creier, iar flavonoidele sale puternice sunt pline de efecte antioxidante”, a spus dr. Khan. „Când vă simțiți lent și aveți nevoie de o băutură care să vă ajute să vă concentrați, încercați acest lucru”, sfătuiește el.
Pudra de cacao este plină de antioxidanți, care reduc riscul multor boli, inclusiv boli de inimă și anumite tipuri de cancer. De asemenea, consumul a una până la două cești de cafea, pe zi, a fost legat de un risc mai scăzut de boli de inimă și insuficiență cardiacă, potrivit Johns Hopkins Medicine. Efectul este și mai mare dacă adăugăm cacao în cafea.
Iată de ce ar trebui să adăugați cacao în cafeaua de dimineață, conform site-ului wellandgood.
Cafeaua sprijnă longevitatea
Nikki Bart, medic cardiolog la Institutul de Cercetare Cardială Victor Chang spune că cercetările arată că un consum moderat de cafea contribuie la longevitate și la sănătatea inimii.
Într-un studiu din ianuarie 2022, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, cercetătorii au descoperit că un consum de până la trei căni de cafea pe zi poate reduce riscul unei persoane de a muri din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. El avertizează că asta nu înseamnă că ar trebui să bei cafea toată ziua.
„Beneficiile pe care le experimentați au un efect care depinde de doză. Consumul de până la trei căni de cafea pare a fi cantitatea optimă”, spune ea.
Scade riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral
O ceașcă de cafea băută dimineața sau după-amiaza ar putea reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, spune Colette Micko, medic nutriționist. O analiză din 2013 susține aceste afirmații într-o meta-analiză care a inclus mai mult de 35 de studii.
Cercetătorii au descoperit o scădere cu 15% a riscului unor boli de inimă atunci când o persoană a consumat o cantitate moderată de cafea (între trei până la cinci căni pe zi) în comparație cu cineva care nu a băut deloc.
De asemenea, obiceiul de a bea cafea este legat de reducerea riscului de accident vascular cerebral, conform concluziilor unui studiu din noiembrie 2021 publicat în PLOS Medicine. Cercetătorii au descoperit un risc cu 32% mai mic de AVC pentru cei care au spus că au băut două până la trei cești de cafea sau două până la trei căni de ceai în fiecare zi, în comparație cu persoanele care nu au băut niciuna.
Reduce inflamația
Cafeaua are beneficii cunoscute pentru sănătatea inimii, dar adăugarea pudrei de cacao le poate îmbunătăți și mai mult.
„La fel ca boabele de cafea, pudra de cacao conține flavanoli, care au efecte antiinflamatorii, relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc controlul zahărului din sânge”, spune dr. Kahn.
Flavanolii sunt compuși chimici care fac parte din familia antioxidanților, numită flavonoide. S-a demonstrat că flavanolii reduc inflamația și îmbunătățesc fluxul sanguin, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, prin relaxarea vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială.
Flavonoidele pot avea efecte antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene și anticancerigene.