În total, producția a fost de 1,918 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 24.900 tep mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Importurile de gaze, creștere spectaculoasă

În contrast puternic cu această evoluție, importurile de gaze naturale au cunoscut o creștere spectaculoasă de 107,5%, ajungând la 670.900 tep, ceea ce reprezintă un plus de 347.500 tep față de primul trimestru din 2024.

Pe termen mediu, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează o redresare a producției interne. Conform ultimei prognoze a echilibrului energetic, producția de gaze ar urma să crească cu un ritm mediu anual de 1,7% până în 2027. Pentru acest an, CNSP prognozează o producție totală de 7,79 milioane tep, iar pentru 2027, o creștere până la 8,176 milioane tep

Importurile, în schimb, sunt așteptate să scadă progresiv, pe fondul dezvoltării unor noi capacități de producție. Pentru 2025, estimarea este de 2,211 milioane tep (în scădere cu 7,6%), iar până în 2027, nivelul importurilor ar putea ajunge la 2,022 milioane tep, ceea ce ar însemna o reducere de 6% față de anul anterior.

Importul din Rusia se va opri complet la nivelul UE, până la finalul anului 2027

În termen de doi ani, UE va opri complet importurile de gaze din Rusia, anunță Comisia Europeană. Se va termina și cu energia nucleară rusească

Uniunea Europeană va opri complet, până la finalul anului 2027, importurile de gaze din Rusia, a anunțat Comisia Europeană.

„UE își va pune capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniune. Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată de Comisia Europeană, deschide calea pentru a asigura independența energetică deplină a UE față de Rusia”, precizează un comunicat de presă difuzat în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană.

Gazul rusesc, o amenințare

Potrivit acestui comunicat, „dependența excesivă a UE de importurile de energie din Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității”.

„Războiul din Ucraina a expus cu brutalitate riscurile de șantaj, constrângere economică și șocuri ale prețurilor. Prin REPowerEU, ne-am diversificat aprovizionarea cu energie și am redus drastic dependența anterioară a Europei de combustibilii fosili din Rusia. Acum este momentul ca Europa să își întrerupă complet legăturile energetice cu un furnizor nefiabil.

Iar energia care vine pe continentul nostru nu ar trebui să fie o sursă de finanțare pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei. Datorăm acest lucru cetățenilor noștri, întreprinderilor noastre și curajoșilor noștri prieteni ucraineni”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Foaia de parcurs stabilește o eliminare treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare din Rusia de pe piețele UE. În ceea ce privește gazul, „vor fi prevenite” noi contracte cu furnizorii de gaze din Rusia (conducte și GNL), iar contractele spot existente vor fi oprite până la sfârșitul anului 2025.

Această măsură va asigura faptul că, până la sfârșitul anului 2025, UE va reduce cu o treime livrările rămase de gaz rusesc. Comisia Europeană va propune, de asemenea, oprirea tuturor importurilor rămase de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.

În termen de doi ani, până în 2027, UE va opri complet importurile de gaze din Rusia, anunță Comisia Europeană.