Cutremur de 3,4 grade în județul Vrancea

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), astăzi, la ora 9:54, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter în județul Vrancea.

Potrivit informațiilor, seismul a avut loc la adâncimea de 75,3 kilometri. Acesta s-a produs la o distanță de:

  • 35 de kilometri nord-vest de Focșani;
  • 71 de kilometri nord de Buzău;
  • 75 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe;
  • 86 de kilometri sud-vest de Bârlad;
  • 87 de kilometri sud de Bacău;
  • 90 de kilometri est de Brașov.

Potrivit infp.ro, acesta a fost resimțit de către locuitorii din Sectorul 6 al Bucureștiului, la o distanță de 163,94 de kilometri, din județul Buzău la 74,97 de kilometri și din Ilfov la 160,59 kilometri.

Începând din luna aprilie, în România s-au înregistrat zece cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 3,4 pe scara Richter.

cutremur
Cutremur, România; SURSA FOTO: Dreamstime

În 2023, 80% din cutremurele din România s-au produs în județul Gorj

Recent, s-a constatat că asigurarea obligatorie împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren reprezintă cea mai fiabilă și eficientă modalitate de a proteja bugetul familiei în fața situațiilor de dezastru.

În februarie 2023, în județul Gorj, au avut loc 960 de cutremure într-o perioadă de doar 10 zile. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,7 grade. Fenomenul a constituit o noutate surprinzătoare atât pentru locuitori, cât și pentru comunitatea seismologică.

Șocul a fost devastator pentru cei care și-au descoperit că nu mai pot locui în casele distruse de seisme și nu dispun de mijloace financiare pentru a efectua reparațiile necesare.

În comuna Arcani din județul Gorj, peste 250 de locuințe au suferit daune. Printre acestea se numără și casa unui bătrân în vârstă de 94 de ani, al cărui fiu s-a asigurat să își protejeze locuința în prealabil.

„La cutremurul de la Gorj, au fost avariate vreo 3200 de locuințe care au fost reparate cu banii din asigurări, în condițiile în care în județul Gorj doar 9% din locuințe erau asigurate la momentul cutremurului.

Vă dați seama, în realitate, câte case au fost avariate pentru care nu există niciun fel de despăgubire”, a declarat Cosmin Tudor, director general adjunct Paid.

Potrivit INFP, din totalul de peste 4900 de cutremure înregistrate în România în 2023, aproape 4200 au avut loc exclusiv în județul Gorj, reprezentând aproximativ 80% din totalul seismelor.

În această zonă, aproximativ 3200 de locuințe au fost afectate și au necesitat reparații.

Valoarea daunelor acoperite de asigurători pentru cei care au avut polițe de asigurare împotriva dezastrelor s-a ridicat la 6,5 milioane de euro, numai în județele Gorj și Arad.

Seriile de cutremure din Oltenia au avut un impact atât asupra sumelor plătite de asiguratori în calitate de daune, cât și asupra vânzărilor de asigurări de locuință.

În prezent, în județul Gorj, există peste 21.000 de polițe de asigurare obligatorie în vigoare. Însă acestea acoperă doar aproximativ 13% din totalul locuințelor. În Arad, sunt în vigoare peste 46.000 de astfel de polițe, reprezentând puțin peste 22% din totalul locuințelor.