Proiectul salariului minim european va fi implementat și în România, spune Marcel Ciolacu. Potrivit premierului, fiecare țară din Uniunea Europeană se va conforma în momentul în care vom avea o legislație europeană.

Marcel Ciolacu spune că trebuie creată o corelație între salariul minim și salariul minim european

De asemenea, șeful PSD a subliniat că trebuie creată o corelație între salariul minim și salariul minim european. În opinia lui, primul este atingerea unui salariu de 3.700 de lei. Ulterior, urmează să avem o negociere cu sindicatele și cu patronatele.

„Trebuie creată o corelație între salariul minim și salariul minim european. Cred că primul pas este să mergem cu salariile la 3700. Urmează să avem o negociere cu sindicatele și cu patronatele, cum e normal și din acel moment să venim cu regulile europene.

Pentru aceeași muncă să fie aceeași plată în toată Europa. Asta nu înseamnă că dacă vei câștiga un euro în Italia, vei câștiga automat un euro în România, dar prin anumiți coeficienți introduși, lucrurile să se ducă către aceea direcție.

Nu poți să faci asta dintr-o dată pentru că ți-ai îngenunchea economia proprie. Câștigi alegerile…reușește operația, dar pacientul este mort. Se face o legislație europeană și încet, încet toate statele să se alinieze. Este una dintre cele mai bune măsuri pentru Europa, părerea mea”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Bani
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se va calcula salariul minim european

Premierul a oferit mai multe informații înaintea şedinţei de Guvern. El spune că i-a cerut recent ministrului Muncii să pună în transparență publică proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România. Acest lucru se va întâmpla după Paște.

Astfel, ar trebui să fie cunoscute primele informații cu privire la modalitatea în care se va calcula salariul minim european.

„Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparență publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele”, a declarat Marcel Ciolacu înaintea şedinţei de Guvern.

Un pas semnificativ către alinierea veniturilor din România cu cele din alte state ale UE a fost deja făcut prin anunțul premierului Marcel Ciolacu. El a promis creșterea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.

Ținta următoare, asumată prin programul de guvernare, este ca până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă să nu câștige mai puțin de 500 de euro net lunar.

PSD își propune să introducă salariul minim european în România, având în vedere condițiile de trai și de muncă decente.

Partidul a subliniat că această inițiativă urmărește să instituie un cadru care să asigure un nivel corespunzător al salariilor minime legale.

Un alt obiectiv este promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor și îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim.