A crescut numărul persoanelor tinere diagnosticate cu cancer

Diagnosticul cancer este mult mai frecvent la persoanele care au sub 50 de ani, decât era înainte. Medicul Aniela Nodiți, specialist în chirurgie generală cu o expertiză în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic București, constată o creștere semnificativă a prevalenței cancerului la nivel global, cu un procent de 70-80% la persoanele sub vârsta de 50 de ani. Ea subliniază că, în rândul tinerilor, această boală se manifestă cu o agresivitate mult sporită.

”În ultima vreme au apărut tot mai multe articole, atât în presă, cât şi în lumea medicală, pentru că diagnosticul a fost frapant atunci când am aflat că prinţesa Kate, de 42 de ani, urmează un tratament pentru un anumit tip de cancer şi atunci toată lumea a început să se întrebe de ce o persoană de 42 de ani care a beneficiat de toate serviciile medicale şi care este o persoană activă, nu sedentară, nu obeză, are această boală.

Şi s-a observat că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani, ceea ce este o problemă foarte mare, şi atunci au început să se caute cauze. Dar, din păcate, nu este o relaţie cauză-efect şi sunt mai mulţi factori pe care îi considerăm incriminanţi sau care ar putea duce la această boală”, a declarat doctorița Aniela Nodiţi, miercuri, la Medika TV.

Ea a enumerat câţiva factori care pot duce la apariţia cancerului. Medicul a explicat că în rândul tinerilor, prevalența obezității a crescut semnificativ, iar obezitatea este considerată o afecțiune pro-inflamatorie care afectează întregul organism și poate contribui la apariția cancerului în timp. El a adăugat că lipsa activității fizice, mediul în care trăim, fumatul și consumul de alcool pot fi factori care contribuie la riscul de a dezvolta cancer.

A avut o pacientă de numai 16 ani

Ea a fost întrebată dacă a scăzut vârsta de diagnosticare pentru cancer la sân, având în vedere că este vicepreşedinte al Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie.

Medicul a menționat că, din păcate, vârsta la care se apar diagnostice de cancer a scăzut, iar impactul acestui diagnostic este devastator în special pentru persoanele tinere. El a explicat că multe femei află despre diagnosticul de cancer în timpul investigațiilor efectuate pentru pregătirea unei sarcini sau pentru tratarea problemelor de fertilitate. Aceste femei își doresc să devină mame și încep să efectueze diverse investigații medicale, iar aflarea diagnosticului de cancer în acest context are un impact psihologic extrem de puternic, deoarece se află într-o perioadă a vieții în care își construiesc o familie și sunt confruntate cu o veste grea. Aniela Nodiţi a dezvăluit că a avut o pacientă de 16 ani diagnosticată cu cancer.

”Da, a fost o pacientă tânără şi, din păcate, vârsta a scăzut, dar limitele sunt undeva pe la 20 de ani. Pentru mine este foarte trist să văd paciente mult mai tinere decât mine cu această boală şi încerc să le ajut şi să treacă peste acest eveniment. (…) La tineri, boala aceasta este mult mai agresivă şi cel mai des, ca medic, văd cazuri avansate, din păcate, pentru că pacientele nu au această educaţie de a merge la medic, de a face investigaţii şi multe dintre ele aleg să amâne momentul, chiar dacă simt că au ceva.

De exemplu, vorbim de patologia mamară, chiar dacă descoperă că au o tumoră, simt că au o tumoră, aleg să întârzie mersul la doctor, efectuarea unui consult. E cazul unei profesoare care a ales să ducă până la sfârşit, până la încheierea anului şcolar, grupa pe care a avut-o, cazul unei mame care a ales să meargă la nunta fiului şi să nu meargă la controalele de specialitate, să nu aibă un diagnostic, să nu înceapă un tratament pentru a nu distruge fericirea momentului familiei”, a mai declarat doctorul Aniela Nodiţi.