Pensiile se vor plăti înainte de Paște și Crăciun

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat intenția Guvernului de a elabora unei Ordonanțe de Urgență (OUG) care să asigure plata pensiilor în fiecare an înainte de sărbătorile Pascale și de Crăciun. Scopul acestui demers este de a oferi predictibilitate pensionarilor și de a înlătura incertitudinea legată de momentul primirii pensiei.

Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea ca pensionarii să aibă acces la veniturile lor mai devreme, eliminând astfel stresul și incertitudinea legate de momentul plății pensiilor. El a evidențiat faptul că unele pensii sunt plătite prin intermediul sistemului bancar, implicând aproximativ 28 de bănci, în timp ce cealaltă jumătate sunt distribuite de poștași.

„Ne dorim ca aceste excepții să devină reguli”, a subliniat premierul.

Marcel Ciolacu a adăugat că va discuta cu mai mulți miniștri pentru a găsi soluții în timp util. Printre aceștia se numără ministrul Muncii, ministrul Finanțelor și ministrul Fondurilor Europene.

Premierul a menționat că adoptarea unei OUG pentru această modificare necesară va implica consultarea și aprobarea Parlamentului. El a subliniat importanța găsirii unor soluții eficiente și prompte pentru a asigura că pensionarii primesc pensiile într-un mod mai rapid și mai predictibil.

pensionari toamna
SURSA FOTO: Dreamstime

În mai plata pensiilor va fi făcută în avans

În acest context, Guvernul României va aproba în ședința de joi un proiect de hotărâre ce vizează plata în avans pentru pensii și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024. Conform declarațiilor unor surse din Ministerul Muncii, proiectul propune devansarea plăților în valoare totală de peste 9,331 miliarde de lei.

Plățile anticipate vor fi efectuate de către Casa Națională de Pensii Publice prin casele teritoriale de pensii până la data de 30 aprilie 2024, inclusiv.

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat, anterior, ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, să ia măsuri pentru ca pensionarii să își primească pensiile înainte de sărbătorile Pascale.

De asemenea, directorul general al CN Poșta Română, Valentin Ștefan, a confirmat că instituția are capacitatea logistică de a distribui pensiile înainte de Paști, însă procesul depinde de momentul primirii banilor.

El a explicat că Poșta Română primește de obicei banii de pensii cu câteva zile înainte de data de 1 a lunii. În aceste condiții, dacă banii vor intra în conturi vineri, 26 aprilie, pensiile vor putea fi livrate beneficiarilor mai repede. Chiar dacă sumele intră luni, toate pensiile pot fi duse până de sărbători, a dat el asigurări.