Curs valutar, 10 august. Dolarul, de neoprit!

Dacă pe 3 august Banca Națională afișa un curs leu/dolar de 4,1388, luni, 9 august, moneda americană crescuse până la 4,1783  lei pentru un dolar.

Tendința de apreciere a dolarului american a continuat și marți, când cursul leu/dolar a crescut cu 1,45 de bani, până la 4.1928 lei pentru un dolar.

Curs valutar, 10 august. Dolarul, de neoprit!

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, BNR consemna un curs oficial de 4,1617 lei pentru un dolar.

Iar joi și miercuri cotațiile au fost de 4,1551, respectiv 4,1486 lei pentru un dolar.

Se pare că investitorii internaționali preferă să cumpere moneda americană, în contextul incertitudinilor economice care încă persistă, din cauza epidemiei internaționale de coronavirus. Iar valul patru, anunțat de specialiști, nu face decât să sporească aceste incertitudini.

De cealaltă parte, atât Germania, cât și Franța, au performanțe economice slabe în Europa, care nu fac decât să tragă în jos moneda unică europeană.

Curs valutar, 10 august. BNR controlează cursul leu/euro

De cealaltă parte, evoluția cursului leu/euro nu consemnează mișcări spectaculoase, Banca Națională reușind să stopeze, cel puțin deocamdată, tendința de depreciere a leului.

Marți, cursul leu/euro a crescut puțin, cu 0,30 de bani, până la 4.9161 lei pentru un euro.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia.

De evoluția monedei naționale în raport cu euro sunt strâns legate valorile facturilor la utilități și la telefonie mobilă, în condițiile în care acestea sunt calculate în moneda europeană.

Curs valutar, 10 august. Evoluția celorlalte valute

Leul s-a apreciat în faţa francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5496, faţă de 4,5591 lei lei în ultima şedinţă.

Leul s-a depreciat faţă de lira sterlină, cotată de BNR la 5,8096 lei, faţă de 5,8033 lei în şedinţa precedentă.

Gramul de aur s-a ieftinit până la valoarea de 233,2254, de la 234,1888 lei cât valora în şedinţa precedentă.

Sursa foto: Dreamstime.