Angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR a produs o mare uimire în România, însă aceasta este pe departe o premieră în țara noastră. Banca Naţională a României pare să fie locul în care se retrag mai marii politicii româneşti, atât din PSD cât şi din PNL, deoarece aici primesc un salariu de zeci de mii de lei pe lună și un post bun.

Conducerea BNR, dominată de foști politicieni

Conducerea Băncii Naţionale a României a ajuns astfel să fie dominată de foşti politicieni sau persoane aflate mereu în apropierea unor partide politice. Conform adevărul.ro, nu mai puţin de cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie fiind puşi în funcţie prin sprijinul asumat al formaţiunilor din Parlament.

Florin Georgescu, de la PSD

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a avut două mandate de deputat, ambele pe listele PSD, unul în perioada 1996-2000, iar celălalt în perioada 2000-2004. Pentru jumătate de an, Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru de Finanţe în Guvernul Ponta.

Cu excepţia perioadei în care a fost viceprim-ministru, Florin Georgescu a fost din 2004 încoace prim-viceguvernator. Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2020, pentru anul fiscal 2019, prim-viceguvernatorul BNR a încasat 1,35 milioane de lei, adică 278.000 de euro. Astfel, numărul doi din BNR a primit lunar aproximativ 23.000 de euro.

Viorica Dăncilă şi Ioan Mircea Paşcu, consilieri ai lui Mugur Isărescu

Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE şi fostă candidată la prezidenţiale a PSD în 2019, a fost numită în funcţia de consilier pe strategie al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Fostul premier PSD va ocupa funcţia de consultant pe Strategia de sustenabilitate şi energie verde la BNR.

Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar. Pe o funcţie similară, dar consilier pe probleme de strategie, a fost angajat şi Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar PSD şi fost ministru al Apărării în Guvernul Năstase.

Ambii politicieni proveniţi din PSD au fost angajaţi după ce şi-au depus dosarul pentru a fi recrutaţi, apoi au susţinut un interviu.

Viceguvernatori de la PSD și PNL, să nu se supere nimeni

Şi cele două funcţii de viceguvernator au fost acordate pe filieră politică, una la un politician PSD, una la un politician PNL.

În 2019, după un mandat întreg şi un al doilea de doar un an în Camera Deputaţilor, Leonardo Badea a fost numit viceguvernator al BNR. Înainte de această funcţie, tot PSD fusese cel care votase pentru instalarea lui Leonardo Badea la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, acolo unde era preşedinte.

Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, parlamentar PNL cu patru mandate la activ, dar şi fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu II (2007-2008) şi Ponta I (2012-2014). În 2017, fostul ministru al Sănătăţii a prins un rest de mandat de doi ani pentru funcţia de viceguvernator al BNR, după arestarea preventivă şi demisia lui Bogdan Olteanu din poziţia ocupată.

Un al doilea lider liberal ajuns în CA al BNR este Dan Radu Ruşanu. Deputat şi senator al PNL timp de 12 ani, Ruşanu a trecut şi pe la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la arestarea sa, în martie 2014. Ruşanu a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, influenţarea declaraţiilor, constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Dan Rușanu, fost ALDE

După trei ani, politicianul a fost achitat. În august 2019, Dan Radu Ruşanu a fost numit, pe filieră ALDE, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Gheorghe Gherghina, un alt membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a fost un preferat şi apropiat al guvernărilor PSD. Doctor în economie din 1995, Gheorghe Gherghina a fost, potrivit CV-ului de pe site-ul BNR, secretar de stat la Ministerul Finanţelor în perioada 2001-2005 (Guvernul Năstase) şi perioada 2009-2014 (Guvernele Boc şi Ponta).

Tot din zona politică regăsim şi o altă persoană care a făcut carieră după ce a fost susţinută de PSD. Actualul director al Direcţiei Patrimoniu şi Investiţii este Dan Darabont, fost primar al Sectorului 6 în perioada 2000-2004 şi viceprimar al Capitalei în perioada 2012-2016, adică în mandatul lui Sorin Oprescu. Darabont este absolvent al Facultăţii de Mecanică a Politehnicii Bucureşti.

Şef serviciu la Cancelaria BNR este Constantin Botez, o persoană cunoscută în mediul politic al anilor 2000, fiind apropiat atât de Guvernul Tăriceanu, cât şi de Guvernul Boc. Din octombrie 2006 până în 2011, Constantin Botez a fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.