Acest lucru se observa și la USR, partidul care a postat vineri, pe pagina oficială de Facebook, un îndemn la vot. A chema populația la vot nu este un lucru rău, însă îndemnul USR încalcă grav legea.

Care este mesajul celor de la USR

„Vrei să ne ajuți să scăpăm de Administrația Tudorache și PSD la alegerile locale din septembrie? Fă-ți viză de flotant sau buletin de București, și votează unde contează.

Aici în Sectorul 1, unde locuiești și îți pasă de școli și de străzi, de spațiul verde, de cum se cheltuie banul public. Procesul pentru obținerea vizei de flotant este destul de ușor! În plus, după modificările legislative recente, ai posibilitatea să îți faci viză chiar și în ziua votului.

Da, este deschis la evidența populației în ziua votului! Pași de urmat pentru a-ți face viză de flotant in Sectorul 1”, este scris pe pagina de Facebook a USR, sucursala Sector 1.

Cu ce au greșit cei din partid

Potrivit articolului 30 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu.

Articolul 31 din același act normativ prevede că mențiunea privind stabilirea reședinței se înscrie la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară. Declararea în fals a adresei intră sub incidența art. 326 privind falsul în declarații din Noul Cod Penal.