“Da, bineînţeles, dezvoltarea unui vaccin este în desfăşurare. De fiecare dată când apare o mutaţie (a unui virus, n.r.), noi începem să dezvoltăm imediat un vaccin”, a declarat Anna Popova, directoarea Rospotrebnadzor. RIA Novosti a citat-o şi pe Elena Yezhlova, coordonatoarea Departamentului de Supraveghere Epidemiologică din cadrul Rospotrebnadzor, care a explicat acest proces.

“Dezvoltarea unui vaccin este un proces îndelungat şi complicat; o decizie este luată pe baza riscului şi a nivelului de necesitate dictate de situaţia curentă”, a explicat Elena Yezhlova. “În prezent, ne bazăm pe recomandările OMS”, a adăugat ea. Potrivit Agerpres, Rospotrebnadzor a confirmat miercuri că a întărit controalele sanitare şi măsurile de carantină în toate punctele de intrare în Rusia din cauza epidemiei de coronavirus din China.

Pe altă parte, ministrul Sănătăţii de la Moscova, Sergei Krayevoy, a declarat agenţiei de ştiri TASS că aşteaptă din partea Chinei să trimită cercetătorilor ruşi mostre cu acest virus şi alte materiale biologice pentru a putea realiza un sistem eficient de diagnostic şi prevenţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se întruneşte miercuri sear pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” în privinţa coronavirusului apărut în China.

Virusul a fost depistat în decembrie în Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori , într-o piaţă angro de fructe de mare şi peşte. Pe moment nu se cunoaşte originea exactă sau perioada de incubaţie a virusului.